REŞIŢA – Pentru că Paştele bate la uşă, supermarket-urile şi magazinele s-au aprovizionat deja cu cele necesare pentru sărbătoare. Cine doreşte însă să cumpere în mod avantajos trebuie să se înarmeze cu timp şi răbdare şi, mai ales, să nu creadă că va reuşi să-şi umple coşul de Paşte dintr-un singur loc, pentru că unele produse pot fi cumpărate mai avantajos de la piaţă, iar altele, din marile magazine.
Şi pentru că, în ultima perioadă, alimentele s-au scumpit destul de mult, am făcut un tur prin oraş pentru a vedea cât ne costă pregătirea mesei de sărbători. Un calcul rapid arată că, pentru o masă obişnuită, cu friptură de miel, ouă roşii, cozonaci şi pască, fără băuturi, gospodinele vor scoate uşor din buzunare în jur de 300-350 de lei. Dar să vedem mai exact de ce ingrediente au nevoie bucătăresele pentru prepararea bucatelor tradiţionale şi cât costă ele.
Pentru cozonaci avem nevoie de: făină (2,20-3,90 lei/kg), lapte (2,70-5,25 lei/l), ouă (0,55-0,80 lei/buc.), miez de nucă (20 de lei/kg), zahăr (4,50-5,69 lei), ulei (5,00-8,68 lei) iar, după caz, mac (1,5-2 lei 200 gr) sau stafide (2,5-3 lei 100 gr). În pieţe, kilogramul de brânză de oi costă 20 de lei, caşul dulce – 20 lei, cel sărat de oi – 20 de lei, urda – 15 lei, iar kilogramul de smântână – 14 lei. În ceea ce priveşte preţul cărnii de miel, acesta începe de la 25 de lei şi ajunge la 33 de lei kilogramul. Cei care nu mănâncă carne de miel, găsesc în magazine drob din carne de porc, la preţul de 12,90 de lei kilogramul, jambon de casă la 25 de lei/kg, şi şunculiţă ţărănească – la 16,50 de lei/kg. Gospodinele care nu se pricep să prepare cozonacii pentru Paşte, îi găsesc „de gata“ la preţuri între 6 şi 30 de lei.
Legumele din pieţele agroalimentare au preţuri destul de piperate: salata verde costă 2 lei, legătura de ridichi 1,5-2 lei, ceapa verde – 1 leu legătura, kilogramul de roşii şi castraveţi 7-7,5 lei, spanacul 4 lei/kg, cartofii – 1 leu/kg, în timp ce kilogramul de ardei graşi şi ciuperci costă 10 lei.
Şi chiar dacă până la Paşte nu mai este mult, oamenii încă studiază atent marfa şi preţurile. „Până acum vânzările au fost proaste. Nici de Paştele Catolic nu am scos cine ştie ce profit, şi la fel se va întâmpla şi acum. Nu are lumea bani doamnă, e săracă! Totuşi, aglomeraţie va fi mâine şi poimâine, aşa cum se întâmplă în fiecare, an de sărbători“, ne-a spus Ionel Gordin, comerciant de legume. Şi chiar dacă comercianţii promit că nu vor scumpi preţurile în pieţe, cumpărătorii susţin contrariul“.
Sunt sigură că vor mai scumpi unele legume, măcar cu câţiva bani, dacă vor vedea că le merge. Dacă până sâmbătă nu vor avea vânzări bune, atunci vor mai lăsa la preţ“, crede Elena Andei.
Roxana Bălan Nafiru