Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Senatorul liberal a reuşit să aducă un amendament important la modificarea proiectului legii privind sistemul unitar de pensii.

În  3 octombrie 2017, în plenul Senatului României s-a votat cu 76 de voturi pentru, 21 de abţineri şi 6 voturi împotrivă, propunerea legislativă pentru modificarea si completarea Legii nr. 236/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Mai exact, propunerea legislativă are ca obiect modificarea alin.(5) al art. 65, în sensul includerii în categoria persoanelor care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare şi a persoanelor care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare, în unele zone miniere sau centre siderurgice, cât şi pe o rază de 8 km faţă de aceste localităţi.

Senatorul Ion Marcel Vela, preşedintele PNL Caraş-Severin, a propus un amendament care a fost votat cu majoritate de voturi prin care au fost introduse astfel în lista localităţilor care beneficiază de această măsură reparatorie şi municipiul Reşiţa, oraşele Oţelu Roşu, Anina şi Moldova Nouă şi comunele Armeniş şi Ciudanoviţa din judeţul nostru.

Legea urmeaza sa fie transmisă pentru analiză şi dezbateri şi la Camera Deputaţilor. Amendamentul şefului PNL Caraş-Severin prevede mai exact că: „Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea permanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de praf sau emisii de gaze cu efect de seră, cupru, plumb, sulf, fluor, clor, feldspat şi siliciu sau de radiaţii din minereuri radio-active, respectiv Baia Mare, Copşa Mică,  Târgu Mureş, Valea Jiului, municipiul Hunedoara şi oraşul Călan, municipiul Reşiţa, oraşele Oţelu Roşu, Moldova Nouă, Anina, comunele Armeniş şi Ciudanoviţa, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani“.

Motivaţia amendamentului se axează pe faptul că proiectul de lege trebuie să îi protejeze pe toţi românii care suferă în urma poluării industriale, fără discriminare.