Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cartofii şi fasolea boabe, alimentele de bază pentru mulți români, se scumpesc de la o lună la alta. Institutul Naţional de Statistică a anunţat că, în februarie, cartofii, fasolea boabe şi conservele de legume s-au scumpit cel mai mult. Comparativ cu luna trecută, preţurile produselor alimentare au crescut, în medie, cu 0,42%. Cele mai importante majorări s-au înregistrat la cartofi – plus 3,98%, fasole boabe şi alte leguminoase – plus 2,98%, alte legume şi conserve din legume – plus 2,33% şi fructe proaspete – plus 1,13%. Şi dacă nu era îndeajuns, producătorii din agricultură şi industria alimentară au anunţat că produsele de panificaţie se vor scumpi în perioada următoare întrucât cerealele din recolta veche sunt în continuare foarte scumpe. Majorări de preţ se anunţă şi la carnea de miel, mai că se apropie Paştele.

Potrivit datelor INS, luna aceasta s-au înregistrat şi scăderi de preţuri, aproape nesesizabile, la ulei comestibil – minus 0,69%, miere de albine – minus 0,3%, lapte de vacă – minus 0,16%, zahăr – minus 0,11%, citrice şi alte fructe meridionale – minus 0,05%, conserve din carne – minus 0,01%.

Datele statisticienilor mai arată că, atunci când intră în magazin, majoritatea românilor cumpără doar strictul necesar. A crescut ponderea cheltuielilor alocate pentru făină, mălai, cartofi şi pâine, şi a scăzut pentru carne, preparate din carne, brânză şi ouă. Bugete mai mici au alocat românii şi pentru îmbrăcăminte sau încălțăminte, dar a crescut ponderea cheltuielilor pentru energie electrică şi gaze, ca urmare a scumpirii utilităţilor de luna trecută. În categoria servicii, tot mai mulţi români renunţă la cheltuieli ce ţin de recreere, sport ori turism.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu