Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Beneficiarii sistemului public de pensii au parte, luna aceasta, de o dublă majorare a pensiei. Cei aproape 80.000 de pensionari cărăşeni care au trecut, după 2004, prin marea minune a recalculării, au visat la majorările anuale promise de Legea pensiilor.

Numai că de la textul de lege până la realitate a fost întotdeauna cale lungă astfel că, abia acum, după aproape patru ani, pensionarii beneficiază de o nouă indexare a drepturilor pe care le primesc din sistemul public. De fapt, dacă punem la socoteală contribuţia la sănătate, în loc să crească anual, unele pensii au şi scăzut.

Şi, totuşi, minunea s-a produs, valoarea punctului de pensie fiind majorată la 762,1 lei. Deşi legea prevede că indexarea punctului de pensie să se facă anual, ultima dată s-a făcut în octombrie 2009. Atunci, punctul de pensie a fost majorat, tot cu întârziere, de la 718,4 lei la 732,8 lei. Numai că şi acum, pensionarii au avut prioritate doar în campanie, pentru că majorarea din 2013 se acordă abia de luna aceasta. Ce-i drept, se dau banii şi din urmă, din ianuarie.

După ce marţi, legea vizând majorarea a fost promulgată de preşedinţie, zilele acestea sunt în plată pensiile indexate cu 4 procente, sumele ce pot fi ridicate de pensionari incluzând şi drepturile aferente primei luni a anului. Primii beneficiari care au stat la coadă la bancomat să-şi ridice pensiile de pe carduri au avut surpriza să constate „Vai, pensia e mai mare cu vreo 10%!“. Ei bine, realitatea se va vedea abia în martie, când pensiile vor fi ceva mai mici decât în februarie.

Trebuie spus că, pentru persoanele ale căror drepturi de pensie au fost stabilite începând cu luna ianuarie 2011, asupra punctajului mediu anual (cuvenit sau aflat în plată) se aplică un indice de corecţie de 1,06%.

Ultima reglementare în materie, OUG 1/2013, prevede majorarea valorii punctului de pensie cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Actul normativ stabileşte aplicarea indicelui de corecţie calculat ca raport între 43,3% din câştigul salarial mediu brut preliminat, corespunzător anului precedent celui în care se deschide dreptul de pensie, şi valoarea punctului de pensie în vigoare la data înscrierii la pensie, actualizată cu rata medie anuală a inflaţiei pe anii 2010 şi 2011.

Şi dacă până acum se tot vorbea despre iminenta falimentare a sistemului public de pensii, oficialii din sistem promit că sunt asigurate sumele necesare inclusiv pentru majorare, până la sfârşitul anului.

Antoniu Mocanu