Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – În prima decadă a lunii iunie, Parlamentul European a votat noi reguli ce vizează libertatea de mişcare a cetăţenilor, pentru simplificarea procedurilor de dovedire a autenticităţii unor documente publice (certificatele de naştere sau de căsătorie), când un cetăţean european merge într-un alt stat membru.

Apostila, cerută de ani buni chiar şi după aderarea la UE a multor state membre de către mai multe autorităţi naţionale, în special pentru cetăţenii din Est, ar putea dispărea. Şi asta pentru că documentele publice emise într-o țară a Uniunii trebuie să fie acceptate ca autentice într-un alt stat membru fără a fi nevoie de o ștampilă de autenticitate (adică apostila). Regulamentul desființează obligația cetățenilor de a furniza o copie certificată alături de traducerea legalizată a documentelor lor publice. „Precizăm în mod deosebit că Apostila nu se traduce, fiind recunoscută în toate statele membre semnatare ale Convenției. Singura formalitate care ar putea fi cerută pentru a atesta veracitatea semnăturii (calitatea în care a acționat semnatarul actului sau, după caz, identitatea sigiliului sau a ştampilei de pe acest act) este aplicarea apostilei. Dar inițiativa este binevenită pentru România ca stat membru al UE. Avem termen doi ani și jumătate de la data intrării în vigoare a regulamentului să luăm toate măsurile tehnice pentru a asigura aplicarea lui“, ne-a declarat subprefectul Sebastian Purec.

Apostila este o ştampilă sau un certificat eliberat de autoritățile competente ale unui stat membru al Convenției de la Haga, pentru actele oficiale întocmite de statul respectiv, care urmează să fie prezentate pe teritoriul altui stat semnatar al convenției. Se eliberează prin intermediul Biroului dedicat, organizat în cadrul Instituțiilor Prefectului. 10 milioane de apostile sunt eliberate anual la nivel mondial, iar 120.000 sunt eliberate, în medie, anual în România. „Din luna ianuarie şi până în mai 2016 au fost apostilate un număr de 641 documente în total, din care 569 pentru persoane fizice și 72 pentru persoane juridice, pentru care s-au încasat 17.084 lei taxe. Programul de lucru al Biroului Apostile este de luni până joi, între orele 8-14 şi vineri între orele 8-12. Eliberarea documentelor apostilate se face în mod operativ, în două ore de la înregistrarea cererii. Pentru înregistrarea unei cereri se percepe o taxă de 3 lei, indiferent de numărul documentelor însoțitoare. Pentru legalizarea unui document se percepe o taxă de 22 lei pentru persoane fizice și 44 lei pentru persoane juridice“, a adăugat subprefectul Purec.

Lista documentelor care pot fi apostilate este postată pe site-ul Instituţiei Prefectului Caraş-Severin, iar cele mai solicitate sunt actele de stare civilă, certificatele de cazier, certificatele pentru evitarea dublei impozitări, actele referitoare la raportul de muncă, doveditoare privind calificarea într-o meserie, actele cu caracter medical.