Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Pentru a limita creşterea numărului de exemplare şi a evita atacurile acestora, s-a dat aprobare de vânătoare.Capacitatea de vânători cărăşeni pentru fondurile cărăşene contractate de către AJVPS Caraş-Severin este de 1.900.

„Există vreo 300 de vânători care depăşesc această capacitate. S-a modificat şi legea armelor. O sută dintre ei achitaseră la începutul lunii ianuarie a.c. o parte din cotizaţie. Ar mai rămâne, una peste alta, vreo 150 de vânători care să nu-şi mai găsească locul în AJVPS. Dar avem semnale că o parte a fost preluată la un fond privat. Cotizaţia membrilor vânători a rămas aproape la fel cu cea din anul trecut, fiind de 1.250 de lei pe an. Cei care achită această cotizaţie până la finalul lunii martie primesc o bonificaţie de 20%. La pescari, cotizaţia a crescut cu 10 lei, fiind în prezent de 100 de lei, cu bonificaţie, pe toate apele, cotizaţia fiind de 90 de lei pe an“, a precizat Mircea Ciobanu, directorul AJVPS Caraş-Severin. Până la sosirea noilor formate de permise de pescuit, sunt valabile cele pe anul trecut, pe care asociaţia aplică o viză de prelungire. Cele noi vor avea o valabilitate de cinci ani, anual fiind aplicate viniete.

„Vânătorii nu au avut satisfacţii prea mari anul acesta, pentru că vremea ne-a fost potrivnică. Seceta prelungită a determinat migraţii ale efectivelor de vânat. La munte sunt semnalate turme şi de 60 de mistreţi. În cazul lupilor, atacuri mai sunt şi acum. Lupul este protejat de lege, nu ne atingem de el decât cu autorizaţii speciale. Avem aprobare să împuşcăm 22 de lupi. Vânătoarea lupului scoate în evidenţă calităţile vânătorului, este o provocare. Este un animal foarte perfid şi vânătorul trebuie să aibă multă răbdare, să piardă nopţi într-un bordei. Am avut sesizări de atacuri în zona de munte, pentru că intervine şi neglijenţa crescătorilor de animale. Unii îşi lasă animalele în poiene nesupravegheate, nu au încheiat cu noi nici un fel de protocoale de protecţie. Noi am fi putut organiza vânători pentru a goni marii răpitori din zonă. Per total, cred că 2012 va fi un an mai bun. Ne vom organiza mai bine pe fondurile de vânătoare şi pescuit, dar sperăm să fim feriţi de unele capete înfierbântate care să inventeze ceva pentru a mai ciupi un ban“, a mai amintit Mircea Ciobanu.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu