Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Este concluzia adjunctului şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Semenic, col. Ilarie Buşe.

Deşi experienţa în ceea ce priveşte protecţia civilă în judeţ este amplă, cele 1.623 de controale efectuate de specialiştii ISU pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă anul trecut au constatat 1.480 de deficienţe pe linia protecţiei civile.

„Deşi componenţa celor 77 de comitete locale pentru situaţii de urgenţă a fost modificată la jumătatea anului 2013, actualizările nu ne-au fost transmise din partea a 33 de localităţi, cu toate că s-a trimis în teritoriu această solicitare. Comitetele locale din majoritatea localităţilor nu se întrunesc semestrial, dotarea serviciilor pe linie de priotecţie civilă este precară, nu sunt încadrate cu personal echipajele specializate, nu au fost actualizate dosarele de management”, a precizat col. Ilarie Buşe.

Potrivit datelor ISU Semenic, la nivelul judeţului există 172 de sirene electrice (135 în proprietatea primăriilor, 37 ale Hidroelectrica). Din acest total, 27 sunt neoperative, iar şase localităţi nu au asigurat un sistem de alarmare electric – Bucoşniţa, Ciuchici, Mehadia, Naidăş, Pojejena şi Şopotu Nou.

„Nu au puncte de comandă Anina, Băile Herculane, Oraviţa, Bocşa şi Moldova Nouă şi mai sunt adăposturi care nu sunt inscripţionate cu semnul distinctiv. Nu sunt actualizate planuri de evacuare la unele localităţi şi operatori economici. Mai avem multe de făcut până la intrarea în normalitate şi asta depinde şi de primarii localităţilor care trebuie să înţeleagă importanţa acestor lucruri”, a mai amintit col. Ilarie Buşe.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu