Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Finanțelor Publice, Ordonanța pentru organizarea loteriei bonurilor fiscale.

Măsura are scopul de a contribui la combaterea evaziunii fiscale prin cointeresarea, implicarea și responsabilizarea cetățenilor în fiscalizarea veniturilor realizate de comercianți din vânzarea bunurilor și prestarea serviciilor direct către populație. Guvernul a decis ca în situațiile în care agenții economici care au această obligativitate nu eliberează bon fiscal deși acesta este solicitat de clienți, cumpărătorii vor avea dreptul să beneficieze de respectivele bunuri și servicii fără să le plătească. Prevederea se va aplica începând cu 1 martie 2015.

„Eliberăm de fiecare dată bonul fiscal, însă o mare parte dintre clienţi decid să nu îl ia pentru a-l păstra, măcar până la ieşirea din magazin, prevedere legală pe care am şi afişat-o. Loteria este o idee bună, însă modul în care este aplicată mai are nevoie de precizări“, ne-a declarat Loredana D., administratorul unui magazin din centrul municipiului Reşiţa.

Agenții economici vor avea obligativitatea să afișeze în locuri vizibile informații privind acest drept al clienților. Potrivit Ordonanței, Loteria bonurilor fiscale se organizează lunar și ocazional și va funcționa după următorul mecanism: persoanele fizice solicită şi păstrează bonurile fiscale emise de comercianţi; lunar sau de fiecare dată când se organizează Loteria, se vor extrage două numere: un număr din intervalul 1-999, reprezentând valoarea bonului fiscal fără subdiviziunile leului, inclusiv TVA, numărul reprezentând valoarea totală a bonului fiscal rezultă în urma extragerii succesive a trei serii de cifre cuprinse între 0 și 9. Celălalt număr, reprezentând ziua emiterii bonului fiscal aferentă lunii sau intervalului calendaristic (după caz) pentru care se organizează loteria bonurilor fiscale.

Pentru a revendica premiul, persoanele fizice care dețin bonurile fiscale trebuie să meargă la orice unitate teritorială a ANAF să depună bonurile în maximum 30 de zile de la data extragerii. Extragerile vor fi organizate de către Compania Națională Loteria Română S.A și vor fi publice. Prima extragere a Loteriei bonurilor fiscale va fi una „ocazională” şi se va desfăşura a doua zi de Paște, pe data de 13 aprilie 2015, cu un fond de premiere de un milion de lei, iar prima extragere lunară pentru anul în curs este prevăzută pentru luna iulie 2015.

Adaugă comentariu