Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Şi în acest an s-au prelungit programele de reabilitare termică şi structurală a clădirilor de locuit.

Programul pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit cu finanțare prin credite bancare cu garanție guvernamentală va continua şi în 2015. Guvernul a stabilit, printr-o hotărâre, plafonul garanțiilor care pot fi emise în acest an la nivelul de 10 milioane de lei. Programul are scopul de a sprijini prin acordarea de garanții guvernamentale asociațiilor de proprietari sau persoanelor fizice care doresc să contracteze credite pentru reabilitarea termică a clădirilor, dar care întâmpină dificultăți în accesarea finanțării din cauza lipsei de garanții.

„Diferenţa de preţ la vânzarea unui apartament cu două camere fără reabilitare termică faţă de unul cu această utilitate satisfăcută poate ajunge la o medie de 700 de euro şi poate trece de 1.000, o sumă deloc de neglijat. În fapt, este vorba despre efortul financiar depus pentru lucrările respective ce se regăseşte şi în preţul final al vânzării respectivei locuinţe“, a apreciat Dan Nănuţ, manageri imobiliar în Caraş-Severin şi Timiş. De la începutul programului şi până la sfârșitul lunii octombrie 2014 au fost acordate 23 de garanții în valoare de peste 6,4 milioane de lei.

Vă reamintim că, aşa cum aţi putut citi în paginile JCS, la Reşiţa, cursa pentru reabilitarea termică sprijinită cu bani europeni şi guvernamentali a început cu adevărat abia în toamna anului trecut. Din cele 16 asociaţii care s-au înscris în cursă (13 aveau dosarele complete) doar trei au câştigat cursa. Este vorba, de fapt, despre trei scări de bloc ale imobilului ce înconjoară centrul civic: blocurile 18, 19 şi 20 de pe strada I.L. Caragiale. În anul 2010 s-a detaliat mecanismul de aplicare, prin posibilitatea finanțării de către autoritățile publice locale a maximum 30% din valoarea execuției lucrărilor de reabilitare termică.

Săptămâna trecută, Guvernul a stabilit la aceeaşi sumă – 10 milioane de lei – şi plafonul garanțiilor ce pot fi emise în acest an pentru creditele acordate asociațiilor de proprietari sau persoanelor fizice în scopul executării lucrărilor de reabilitare structural-arhitecturală a clădirilor de locuit. Prin acest act normativ au fost stabilite condiții de creditare avantajoase pentru contractarea creditelor cu garanții guvernamentale și dobândă subvenționată de către asociații sau persoane fizice, pentru executarea lucrărilor de reabilitare structural-arhitecturală a anvelopei clădirilor de locuit, criteriile de eligibilitate pentru beneficiari, bănci și constructorii care execută aceste lucrări de intervenție.

„Şi acest lucru este benefic, cel puţin pentru tranzacţiile ulterioare pe piaţa imobiliară. E lesne de înţeles orientarea unui cumpărător pentru locuinţe în clădiri care arată bine, fără crăpături, în detrimenul celor care arată bine numai pe dinăuntru. Or, dacă reabilitarea termică se regăseşte în preţul final la vânzare, un aspect exterior precar al clădirii poate anula o posibilă tranzacţie“, a mai adăugat Nănuţ cu privire la iniţiativa centrală.