Caraş-Severin, Romania

„Limitele teritoriale au fost denaturate prin înfiinţarea CAP-urilor, însă prin ceea ce noi am efectuat acum dreptul de proprietate nu a fost afectat aşa cum au crezut unii. Din totalul de 255 de tronsoane din judeţ, în 15 cazuri s-au întâlnit probleme şi au rămas să se pronunţe comisiile parlamentare. Asta pentru că primăriile nu s-au înţeles între ele cu privire la limite“, spunea Gheorghe Roşeţi, directorul OJCPI Caraş-Severin.

„Există multe probleme legate de acest aspect care au fost tolerate până acum, însă nu se mai poate continua aşa“, a declarat prefectul Octavian Ţunea. Cele mai multe situaţii de neînţelegere s-au întâlnit la Caransebeş. OJCPI Caraş-Severin a avut de validat 193 de tronsoane de hotar intrajudeţene, 50 interjudeţene şi 12 aflate la graniţa ţării.

„Au fost situaţii în care hotarul nu a fost stabilit din cauza dezacordului dintre Comisiile Locale, iar în aceste cazuri totul s-a consemnat în procesele verbale şi urmează ca să se stabilească la nivel parlamentar“, a spus Roşeţi.

Probleme sunt între Grădinari şi Vărădia (ambele revendică acelaşi teren în zona Sopa), Sicheviţa – Berzasca (comisia Berzasca solicită ca hotarul să fie conform planurilor cadastrale, iar Sicheviţa conform Legii nr.2/1968), Anina – Bozovici (ambele solicită acelaşi teren în zona Baraj Gura Golimbului), Ciclova Română – Ciuchici (comuna Ciuchici nu este de acord cu tronsonul din RELUAT), Cornereva – Domaşnea (o sentinţă judecătorească din 1950 dă bătăi de cap comisiilor), Glimboca – Oţelu Roşu (nu s-a căzut de acord la zona industrială), Ctin. Daicoviciu – Obreja (probleme litigioase), Dalboşeţ – Şopotu Nou (ambele revendică o suprafaţă de teren în zona Valea Boinii), Caransebeş – Turnu Ruieni, Caransebeş -Buchin şi Caransebeş – Păltiniş (în aceste cazuri municipalitatea caransebeşeană revendică limitele de hotar din planurile cadastrale, celelalte administraţii susţinând ca limite tronsoanele existente sau cele după care s-a făcut punerea în posesie), Caransebeş – Obreja (se cere aceeaşi suprafaţă de teren la Jupa), Bocşa – Ramna (ambele comisii susţin că au pus deja în posesie aceeaşi suprafaţă de lângă drumul judeţean), Brebu – Târnova (litigiu la liziera pădurii), Reşiţa – Târnova (litigiu în zona Lacului Secu).

„Administraţia Caransebeş este singura din judeţ care nu a semnat cu nici un vecin, sperăm însă că lucrurile se vor remedia pentru că, aşa cum am mai spus, dreptul de proprietate nu este afectat sub nici o formă“, a concluzionat Roşeţi.

Anca Preda

1 Comment

  1.  „… primăriile nu s-au înţeles între ele cu privire la limite“, spunea Gheorghe Roşeţi, directorul OJCPI Caraş-Severin.„
    Cum poti face o asa afirmatie? Cine sa se inteleaga? Soferii, fotbalistii si oamenii cu 4 clase ajunsi primari al caror orizont este limitat si care nu vad decat ceva procente la o factura. Turistii ajunsi juristi, copiii si sotiile de doctor, avocat si alti oameni influenti ajunsi functionari publici peste noapte care se ofenseaza peste masura cand mergi la ora 12 in primarie, ei avand pauza de masa. De cand un om care sta 4 ani in primarie trebuie sa decida limita comunei? Dupa alegeri vom face iar granita dintre comune ca poate nu-i convine noului primar si stafului acestuia. Ati distrus Romania. Dintr-o tara independenta din anumite puncte de vedere si fara datorii, prin punerea in anumite functii a copilului, nepotului, ginerelui cuiva ati reusit sa faceti datorii de miliarde de euro, am ajuns sa mancam cimicalele UE. Domnule director OCPI CS limitele de care vorbiti trebuia sa le stabileasca institutia si specialistii pe care-i conduceti impreuna cu Consiliul Judetean al carui consilier sunteti si ANCPI. Pe hartie aveti limite stabilite de Directia Topografica Militara – inclusiv Frontiera de Stat cu coordonate. Trebuia doar sa le trasati in teren si sa le predati primariilor iar cine nu voia sa le preia sa plece. Putem si fara figurantii care se bat pe zonele turistice ca sa stoarca camasa de pe noi cand vrem sa construim o cabana ca cica partidul trebuie sustinut. Ne-am saturat de oameni ca voi. Vrem liniste si oameni competenti in functii de conducere care sa stie sa coordoneze, sa poata sa-si sustina afirmatiile cu argumente solide, care sa se impuna si al caror cuvant sa fie lege, oameni la care cand mergi sa iti poata da un raspuns nu sa iti dea un termen si sa ceara sfatul celui care a incurcat treaba (stiti ce vreau sa spun) . Nu vrem directori in a caror institutie angajatii fac ciubuc, pleaca de la servici sa-si cumpere un corn si casca gura o ora prin piata sau stau sa bea cafea in bodega de langa institutie. Va rugam sa va reveniti si sa ne aratati rezultate pozitive nu scuze, nu aratat cu degetul pe X sau Y. Ocupati functii din care puteti face ceva pentru oamenii acestui judet indiferent din ce localitate sunt si ati putea incepe cu atentionarea colegei dumneavoastra de la Consiliul Judetean care a cam incurcat itele din Valea Almajului vizavi de lucrarile de topografie pe care le face cu ruleta. Ar mai fi multe de spus dar nu mai e ca inainte cand cineva lua masuri. Acu putem latra cat vrem ca masurile nu se vor lua niciodata. Va multumesc!

Adaugă comentariu