Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – De Ziua Naţională a Testării Consumului Personal de Alcool, miercuri, 5 iunie 2019, mai mulţi bolnavi internaţi au efectuat testul AUDIT. Centrul de testare a funcţionat doar în această zi, pe Secţia de Neurologie, evaluările făcând pare din campania „Luna Naţională a Informării despre Efectele Consumului de Alcool.

Campania se derulează pe plan local în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică Caraş-Severin, scopul acesteia fiind o mai bună cunoaştere a fenomenului. Datele colectate prin intermediul chestionarelor ajută la întocmirea unei statistici menite să dezvolte programe viabile de prevenire a alcoolismului în rândul populaţiei. În cadrul unei conferinţe de presă, directorul executiv al DSP CS, Dănilă Miloş, a apreciat efoturile SJU de a constitui un centru de testare şi a subliniat că atât la nivel naţional, cât şi mondial, consumul de alcool este foarte periculos: „Noi, la DSP, am făcut câteva statistici, iar acestea nu sunt deloc îmbucurătoare. Am constatat că a crescut consumul de alcool în rândul copiilor şi adolescenţilor. De aceea ne-am aplecat asupra acestui fenomen încercând, prin aceste testări, să contribuim la ameliorarea acestui flagel“.

Despre testul AUDIT, psihologul Cristina Strîmbulescu, a precizat: „Testul este, de fapt, un chestionar format din zece întrebări, elaborat şi validat de OMS. E cea mai fiabilă metodă de a depista precoce problemele legate de consumul de alcool. Intenţia nu este de a pune diagnostice, de aceea nu se folosesc termenele de «alcoolism» sau «alcoolic». Îl aplicăm doar pentru a vedea dacă sunt scoruri mai mari sau mai mici, pentru a stabili un risc în dezvoltarea problemelor legate de consumul de alcool“.

Referitor la problemele medicale ce apar odată cu consumul exagerat şi constant de alcool, medicul neurolog dr. Erderly Filimon Liliana a explicat: „Problemele medicale apar în momentul consumului nociv de alcool, care înseamnă consumul zilnic şi pe o perioadă îndelungată. Din punct de vedere neurologic avem de-a face cu creşterea riscului accidentului cerebral prin creşterea tensiunii arteriale, atât accidentul cerebral ischemic, cât şi hemoragic. O altă problemă cu care ne întâlnim este epilepsia pe fond etanolic care, în principiu, semnalează şi începutul unui sevraj. De asemenea, neuropatia periferică, problemele de vedere, diverse afectări cerebrale şi cerebeloase, tulburări de echilibru, de limbaj, de gândire“.

Problemele psihiatrice ale consumului de alcool au fost menţionate de către medicul psihiatru Cristian Silvoşan, care semnala faptul că România e campioană la consumul de alcool: „Mai ales în ţările Europei de Est, însă cu precădere în România, se consumă băuturi alcoolice. Trebuie să facem diferenţierea între ceea ce înseamnă un consum cu risc scăzut pentru sănătate şi un risc crescut, care ne poate afecta sănătatea şi implicit, sănătatea psihică“. El a prezentat modelele consumului de alcool frecvent întâlnite.

Directorul medical al SJU Reşiţa, Violeta Moroşoi, care s-a ocupat de constituirea centrului de testare la Staţionar II, a relevat importanţa acţiunii: „Personal cred că această acţiune comună este utilă şi benefică, întrucât abordează o problemă socială sensibilă şi importantă, şi-anume, dependenţa de alcool. Rezultatele acestor chestionare de AUDIT vor fi prelucrate şi centralizate, vor avea valoare atât predictivă, cât şi preventivă, permiţând atenţionarea asupra riscului dezvoltării dependenţei de alcool, precum şi asupra consecinţelor în timp ale consumului cronic de alcool“.

Speranţa Ponoran, coordonatorul programului naţional de sănătate PN 5 la nivelul DSP CS, a mulţumit celor care s-au implicat în campanie, sperând într-o bună colaborare cu toate instituţiile în derularea tuturor programelor de sănătate. Pentru evaluarea consumului personal de alcool au fost întocmite liste cu pacienţi internaţi pe secţiile de neurologie, psihiatrie şi interne, aceştia fiind programaţi pe parcursul zilei în cabinetele în care au fost completate chestionarele.

Adaugă comentariu