Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Faţă de unele judeţe limitrofe, timpul de aşteptare la Registrul Auto Român este mult redus.

Pe tot parcursul anului trecut, inspectorii RAR Caraş-Severin au verificat în trafic starea tehnică a 1.416 vehicule, dintre care 579 au fost neconforme, 517 din punctul de vedere al siguranţei rutiere şi 158 din punctul de vedere al poluării. „În urma acestui tip de inspecţii au fost reţinute 380 de certificate de înmatriculare, cinci permise de conducere şi 17 vehicule au fost găsite cu ITP expirată”, a precizat Gabriel Duruţ, şeful reprezentanţei cărăşene joi, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural.

La nivel de judeţ există 140 de service-uri autorizate de către RAR (unul dintre ele, la Oraviţa, fiind autorizat anul trecut) şi 23 de staţii autorizate ce efectuează inspecţia tehnică periodică (două anul trecut). De la jumătatea anului trecut, programările la RAR se fac la un număr unic la nivel naţional – 021 9672, indiferent de domiciliu, program care funcţionează în paralel cu programările online.

Pe parcursul anului trecut reprezentanţa judeţeană a efectuat 1.428 de omologări individuale şi a eliberat 3.717 cărţi de identitate a vehiculelor în vederea înmatriculării.

„Trebuie spus că, spre deosebire de alte reprezentanţe, la care perioada de aşteptare în urma programărilor ajunge chiar la 30 de zile, la reprezentanţa cărăşeană perioada este de maximum trei zile, iar eliberarea documentelor, în majoritatea cazurilor se face în aceeaşi zi în care a fost prestată activitatea RAR solicitată de client”, a mai adăugat Duruţ.

Ca o noutate a acestui an, potrivit unui ordin al ministrului de resort, întreprinderile care efectuează transport în cont propriu şi operatorii de transport trebuie să-şi doteze vehiculele pe care le deţin cu plăcuţedin care să rezulte dimensiunile şi masele maxime autorizate ale fiecărui vehicul. Acţiunea de dotare a vehiculelor cu plăcuţele respective este coordonată de fiecare reprezentanţă din ţară a RAR, dar cheltuielile sunt suportate de solicitanţi.

„La nivelul reprezentanţei noastre au fost depuse cereri în vederea înmatriculării în circulaţie a utilajelor agricole, mopede şi remorci din partea mai multor primării din judeţ, printre care Caraşova, Armeniş, Bănia sau Coronini, activitate ce a fost prestată de către specialiştii RAR la faţa locului. Dacă va mai fi nevoie şi vor exista solicitări, vom face şi în acest an asemenea deplasări”, a mai amintit şeful reprezentanţei cărăşene a RAR.

Flavius Rotariu