Caraş-Severin, Romania

Aşa cum era de aşteptat, Crin Antonescu s-a impus fără probleme în cursa pentru şefia PNL. De fapt, întregul congres a fost doar un spectacol, ce i-a dat liderului liberal posibilitatea să-şi facă o intrare triumfătore, „călare“ pe Klaus Johannis. Numai că germanul s-ar putea dovedi un cal puţin cam mare pentru Antonescu…

În clipa de faţă, realesul preşedinte al PNL are multe de câştigat de pe urma primarului de la Sibiu. Pe lângă faptul că îşi drege oarecum imaginea terfelită în urma crizei de orgoliu ce l-a adus în PNL, dintre toate creaturile Domnului, chiar pe Gigi Becali, îşi consolidează şi poziţia în partid în cazul în care va câştiga alegerile de anul viitor – uns ca prim-vicepreşedinte, Johannis este urmaşul său desemnat, blocând astfel drumul aripii Tăriceanu spre şefia liberalilor.

În acelaşi timp, germanul este şi un avertisment la adresa PSD-ului după recentele frecuşuri din cadrul Uniunii, tandemul Antonescu preşedinte – Johannis premier fiind răspunsul la varianta Oprescu – Ponta, pe care social-democraţii o flutură de fiecare dată când vor să obţină ceva de la liberali.

Însă riscurile cooptării lui Johannis sunt pe măsură. Spre diferenţă de Antonescu, primarul Sibiului ştie şi când să tacă şi când să vorbească, atunci când deschide gura o face cu folos, şi, cel mai important, are rezultate. Popularitatea şi reputaţia sa se bazează pe ani de bună administrare a Sibiului, nu pe atacuri furibunde împotriva lui Băsescu.

Iar un PNL condus de către Johannis are şanse să-i recâştige şi pe acei alegători care s-au depărtat de liberali datorită unui Antonescu prea puţin diplomat. Însă totul depinde de Johannis. Dacă va consimţi să intre în jocurile politice din culisele PNL, ar putea fi o problemă mult mai mare decât actualii „rebeli“; dacă însă nu va face asta, îi va oferi lui Antonescu liniştea ce-i va permite acestuia să se concentreze fără griji asupra scrutinului din 2014.

Nina Curiţa

 

Adaugă comentariu