Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Pentru ca acestea să nu sufere, administraţia locală a asigurat bani de la buget pentru achitarea indemnizaţiilor.

Dacă în alte localităţi ale judeţului persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora nu şi-au primit drepturile de luni bune, la Caransebeş administraţia locală a găsit o soluţie pentru ca oamenii să nu sufere. Concret, indemnizaţiile şi salariile au fost plătite în ultimele luni din bugetul local, urmând ca municipalitatea să primească banii în compensaţie de la bugetul central la rectificarea bugetară.

„Din luna august, nici Primăria Caransebeş nu a primit fondurile pentru plata indemnizaţiilor pentru persoanele cu handicap şi a salariilor însoţitorilor acestora. Am acoperit de la bugetul local aceste sume pentru ca persoanele cu handicap să nu fie în situaţia de a nu-şi primi aceste drepturi care li se cuvin. La rectificarea de buget care va fi transmisă la nivel local, sumele pe care noi le-am alocat deja vor fi compensate. Până la urmă, aceste sincope în alocarea banilor nu au legătură deloc cu necesităţile acestor persoane aflate în nevoie, şi atunci acoperim de la bugetul local aceste sume”, a precizat primarul Marcel Vela. Pentru cele 141 de persoane care primesc indemnizaţie şi pentru cei 71 de asistenţi personali ai acestora, Primăria a asigurat din bugetul local aproape 415.000 de lei.

Asistenţii persoanelor cu handicap din Reşiţa se plângeau zilele trecute de faptul că nu şi-au luat salariile. Ei bine, după ce la Centru a fost rectificat bugetul şi s-a stabilit ce primeşte fiecare, în teritoriu, joi, 14 noiembrie, Consiliul Local Reşiţa a votat, în şedinţă organizată fără anunţarea publicului, redistribuirea banilor către persoanele cu handicap şi asistenţii personali ai acestora.

„Primăria Municipiului Reşiţa a solicitat de la bugetul de stat 3 milioane de lei pentru plata prestaţiilor sociale şi a indemnizaţiilor, însă a fost primită suma de 1 milion de lei. Executivul local speră în alocarea diferenţei în următoarea perioadă”, se arată într-un comunicat emis redacţiei.

Lidia Almăjanu, Antoniu Mocanu