Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Vești nu prea bune pentru elevii caransebeșeni certați cu școala. Municipalitatea vrea să introducă în unitățile de învățământ catalogul școlar online, o aplicație pe telefon care-i va ține la curent pe părinți cu notele și absențele elevilor.

Primarul Felix Borcean și directorii unităților de învățământ au discutat cu reprezentanții firmei care oferă aplicația „24edu”, aceștia prezentând toate avantajele de care ar beneficia atât cadrele didactice, cât și părinții elevilor.

„Principalul avantaj ar fi reducerea absenteismului. Elevii când se simt supravegheați printr-o astfel de aplicație absenteismul scade cu până la 20 la sută, poate chiar mai mult. Catalogul virtual înseamnă o aplicație care vine împreună cu o tabletă pentru fiecare profesor, Primăria urmând să asigure fondurile necesare pentru achiziția de către licee a acestei aplicații. Pentru elevii care absentează în mod repetat, pericolul între ghilimele al aplicației constă în faptul că părinții pot avea acces la aceste date în orice moment, din orice colț al lumii. Fiecare părinte își creează un cont și poate urmări în timp real situația copilului, cu tot, note, absențe. Chiar și dacă nu au un telefon mai modern, primesc imediat sms cu nota luată de elev sau absența acestuia de la oră”, a spus primarul Felix Borcean.

Aplicația vine însă și în sprijinul elevilor, pentru că va cuprinde și materiale bibliografice necesare acestora, iar cât de curând se vor introduce și manuale virtuale. Directorii de licee s-au declarat încântați de idee, profesoara Codruța Cristescu caracterizând aplicația drept „interesantă și foarte complexă”.

„ Pe directori i-a încântat această aplicație, aduce doar beneficii și nici nu înseamnă o muncă în plus pentru un cadru didactic, care, oricum, prin fișa postului, este obligat să aibă un caiet al profesorului, care poate fi substituit acum de această tabletă în care sunt trecute notele, absențele, mediile se generează automat, iar la finele trimestrului se generează fișa de catalog. Cu toate aceste facilități, profesorul poate să vină la școală cu această tabletă, are Internet nelimitat. Catalogul clasic nu dispare, aplicația este un catalog paralel, este benefică și pentru directori, care pot monitoriza în acest fel activitatea profesorului”, a mai adăugat primarul Borcean. Potrivit acestuia, „cu cât se mișcă liceele mai repede, cu atât mai repede introducem aplicația, ar costa cam 10 euro pe lună de profesor, bani pe care-i suportă bugetul local”.