Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Nu mai puţin de trei astfel de donaţii au fost acordate bibliotecii orăşeneşti, printre materialele în cauză numărându-se şi unele extrem de valoroase.

Activitatea Bibliotecii Orăşeneşti „Tata Oancea” din Bocşa a început, anul acesta, în forţă, pragul instituţiei fiind trecut de un număr mare de cititori, dar şi de donatori! Gabriela Şerban, cea care păstoreşte activitatea edificiului cultural, povesteşte: „Încă din primele zile şi-au făcut apariţia şi câţiva donatori de documente. Spun documente, deoarece n-au fost donate bibliotecii doar cărţi, ci şi alte purtătoare de informaţii: documente audio-video, corespundenţă, fotografii. O valoroasă donaţie a deschis porţile achiziţiei de carte a anului 2014. Aceasta a venit din partea domnului Vasile Buruleanu de la Bucureşti. Şi de această dată, prin donaţia sa, domnul Vasile contribuie la dezvoltarea fondului special de documente din Biblioteca Orăşenească «Tata Oancea» din Bocşa, donaţia sa constând în carte cu autograf. Pe cele şapte volume dăruite bibliotecii bocşene apar dedicaţii ale unor importante personalităţi: Teodor Baconschi, col.dr. Lionede Ochea, mitropolit Nicolae Corneanu, George Stanca, pr.conf.dr. Alexandru I. Stan, pr.prof.dr. Ioan G. Coman şi arhimandrit Chesarie Gheorghescu. Aceasta nu este singura donaţie care vine din partea domnului Vasile Buruleanu. Sărace sunt cuvintele prin care aş putea mulţumi acestui veritabil fiu al Bocşei pentru importantele şi valoroasele publicaţii dăruite”.

O altă donaţie de care s-a bucurat forul bocşean a venit din partea scriitorului Vasile Fetescu din Iaşi. „Aceasta constă în şapte volume de poezie şi proză care au semnătura talentatului pedagog moldovean. Iar pentru această donaţie se cuvine să mulţumim atât scriitorului Vasile Fetescu, cât şi profesorului Ioan Remelei, cel care a intermediat acest act de cultură. Scrierile domnului Vasile Fetescu au ajuns la sufletul nostru şi, cu siguranţă, vor ajunge şi la sufletul cititorilor noştri pentru că, din paginile acestora răzbate un iz tineresc, adolescentin, iar temele abordate sunt dintre cele mai diversificate: iubirea, creaţia, istoria, viaţa, trecerea ireversibilă a timpului”, a precizat Gabriela Şerban.

Şi asta nu e tot! Cel mai mare număr de volume vine de la o fostă împătimită cititoare a bibliotecii, Viorica Oprişan, în prezent stabilită în străinătate, care a donat instituţiei peste 300 de volume din biblioteca proprie, în special beletristică, mai ales colecţia de dragoste. Reprezentanţii forului ţin să-i mulţumească cititoarei, dar şi consilierului local Mircea Grecu, directorul Asociaţiei Humanitas din Bocşa, „un om minunat, cu suflet mare, care, nu doar oferă premii ori de câte ori solicităm pentru sute de copii, ci aduce şi altfel de ajutor: logistic şi de achiziţie prin donaţii de carte şi alte documente, spune Şerban. De astă dată domnul Mircea Grecu a donat bibliotecii 29 de seturi de CD-uri şi casete audio/video. Sunt deosebit de importante, deoarece acestea conţin muzică clasică, ceea ce ne poate fi de un real ajutor în proiectele noastre organizate împreună cu instituţiile de învăţământ şi nu numai”.

Antoniu Mocanu