Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Şefii operatorului de apă se plâng de legislaţia care permite, la licitaţii, tot felul de contestaţii din ce în ce mai agasante…

Fără doar şi poate, AquaCaraş înseamnă apă, iar în reclame apa înseamnă viaţă. Iar apa este cea pe care AquaCaraş a adus-o, cu bani europeni şi locali, în multe gospodării cărăşene, lucrurile continuând în această direcţie. ISPA? A fost un succes, doar că implementarea proiectului a rămas şi acum în aer în unele zone, iar în altele, în aer au rămas străzile sparte şi atât. Operatorul de apă dă vina pe cel de gaz, care a spart şi el străzile (multe în pantă) deja sfredelite de ISPA, şi-n loc să facă economie de bani şi să refacă străzile împreună, se ceartă pe nervii reşiţenilor.

Aceste probleme, împreună cu noile iniţiative care vor aduce bani pentru apă în judeţ, au fost prezentate de şefii operatorului cărăşean de apă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute joi, 19 iunie.

Banii vin pe fondurile de coeziune, prin POS 1, deja oarecum în derulare, şi pe POS 2. În cazul primului au demarat licitaţiile pentru noul proiect, structurat pe 12 contracte, cu o valoare totală de peste o sută de milioane de euro. „Noi am început din ianuarie 2013 cu licitaţiile, care din păcate nu s-au finalizat în totalitate. Aş spune că este din cauza legislaţiei destul de neclare, necorespunzătoare, ambigue, în sensul că permite tot felul de contestaţii care deja pentru noi au devenit agasante, obositoare… Contestaţii la contestaţii. Şi asta nu duce decât la împingerea termenelor de începere şi de finalizare a lucrărilor“, a precizat Anatoli Liber, şeful operatorului de apă.

„Din cele 12 contracte pe care le-am avut în licitaţii, opt au fost semnate deja, atribuite, iar patru au rămas în evaluări, în contestaţii, şi nu putem spune exact când se vor finaliza. Ele sunt la CNSC (Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor – n.r.), la Curtea de Apel, se tot plimbă pe acolo. (…) Termenele sunt foarte scurte. Faza finală de execuţie pe fondurile de coeziune este în decembrie 2015, dată după care nu se mai aprobă niciun fel de finanţare. Este foarte strict, până la această oră nu se discută de niciun fel de termene de prelungire“, a mai spus Liber.

Au rămas pe dinafară contractele vizând reţelele de apă şi canalizare din Caransebeş (se vor pierde aproape nouă milioane de euro), Oţelu Roşu (aproape 8,5 milioane de euro), Moldova Nouă (aproape 8,5 milioane de euro) şi Oraviţa (aproape cinci milioane de euro). Şefii operatorului de apă au precizat că nu este vorba despre lucrări foarte mari sau grele, Oraviţa fiind cea mai complicată lucrare. Însă criza şi-a spus cuvântul, astfel că numărul firmelor care s-au înscris la licitaţii fiind mare, lucru care a dus şi la creşterea numărului de contestaţii.

„Patru contracte sunt în faza la care, la trei contracte s-a decis câştigătorul dar este contestat, şi se aşteaptă deciziile CNSC şi ale Curţii de Apel, cum s-a mai întâmplat şi la celelalte opt contracte semnate, iar cel de-al patrulea s-ar putea să fie anulat şi atunci să se reia licitaţia, tot din cauza contestaţiilor. Dacă acestea se vor semna în timp util, încă avem şanse să ne încadrăm în perioada de finanţare. Dacă nu, vom face demersuri să putem continua finanţarea pe POS 2“, a precizat directorul Dan Petrescu.

Şi, totuşi, la AquaCaraş, nu sfinţii fac licitaţii… Spunem asta pentru că, atunci când am căutat deciziile date de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, la acţiunile împotriva AquaCaraş, am obosit citind anulări ale actelor de procedură, obligarea la refacerea lor, la reevaluarea ofertelor ş.a.m.d.

Antoniu Mocanu

 

Adaugă comentariu