Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Peste 500 de dansatori şi peste 150 de solişti vocali şi instrumentişti s-au perindat timp de o jumătate de veac în prestigiosul ansamblu, care va sărbători această frumoasă vârstă printr-o serie de manifestări.

Reper cultural pentru judeţul Caraş-Severin, Ansamblul Semenicul s-a dovedit în cei 50 de ani de activitate cel mai bun ambasador al bănăţenilor, atât în ţară, cât şi peste hotare. În deplasările făcute pe toate meridianele globului a cărat în bagaje nu doar mândrele straie ale Căraşului, ci şi cântecul şi jocul, obiceiurile şi tradiţiile păstrate şi perpetuate în interval din dragoste pentru folclorul autentic. A fost greu ca foştii membri să se adune laolaltă cu actualii membri în jurul aniversării, însă cu puţin efort, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin a reuşit să organizeze împreună cu Consiliul Judeţean o adevărată sărbătoare, aşa cum merită. S-au pus la punct şi ultimele detalii, aşa că o recapitulare absolut necesară va fi făcută joii, 13 iunie 2019, la Râul Alb, pentru ca manifestările de vineri, dedicate aniversării, să iasă ca la carte.

Într-o conferinţă de presă, managerul CJCPCT CS, prof. Ioan Benga, a făcut un scurt istoric al succeselor repurtate în aceşti ani: „Înfiinţat în 1969, ansamblul a fost, de-a lungul timpului, exponentul de bază al vieţii artistice şi folclorice din judeţul Caraş-Severin. Pe lângă interpreţii valoroşi care au fost în viaţa ansamblului, noi am încercat să introducem în activitatea noastră şi viorile care, şi ele, încep să se regăsească în micile tarafuri din judeţ, conferind o calitate aparte actului muzical. Există o listă impresionantă de festivaluri la care a participat ansamblul, cum sunt cele de la Roma, Veneţia, Milano, Adelino, Napoli, Gorizia,Sicilia, Dijon, Caen, Berna, Neuchatel, Lausanne, multe alte localităţi din Italia, Franţa, Elveţia, Bulgaria, Scoţia, Danemarca, Suedia, Republica Moldova, Ungaria, Malta, Republica San Marino, Grecia, Spania, Serbia, Canada, Macedonia, Olanda, China, etc. De asemenea, până în 1989, ansamblul a participat la toate ediţiile festivalului „Cântarea României“, la care a obţinut, de fiecare dată, locul I şi titlul de laureat, în număr de şase. Desigur, au fost şi momente de vârf, au fost şi momente mai puţin valoaroase din punct de vedere artistic, după anul 1990 ansamblul fiind, pe partea de dansuri şi pe partea de orchestră, pe o pantă descendentă, însă începând din 2018, încercăm să le reconstruim. Avem acum 20 de perechi de dansatori mari şi 20 de perechi de dansatori tineri şi lucrăm consistent şi cu o parte din copii, iniţiindu-i împreună cu cei de la „Zestrea gugulanilor“ din Caransebeş. Partea de orchestră şi de ansamblu, într-o perioadă foarte scurtă, a reuşit şi ea să participe la unele festivaluri din Ungaria, Bulgaria, Serbia, Timişoara, Hercules, astfel că la ora actuală putem spune că acum se află pe o pantă ascendentă în valorificarea unui proiect prin care ne dorim ca Ansamblul Semenicul să ajungă la valoarea vechiului ansamblu“.

Aniversarea ansamblului este evenimentul central al instituţiei în 2019, motiv pentru care s-a editat şi un album audio şi un pliant. De asemenea, pentru festivităţile de la Consiliul Judeţean de vineri, 14 iunie 2019, programate de la ora 11.00, au fost pregătite diplome aniversare şi un film documentar, precum şi o expoziţie de fotografii care ilustrează cele mai importante aspecte ale activităţii desfăşurate în decursul celor 50 de ani. Sărbătoarea ansamblului va fi încununată de spectacolul extraordinar „Astăzi am 50 de ani“de la Palatul Cultural, care va începe de la ora 17.00. Intrarea este liberă, în limita locurilor libere.

Adaugă comentariu