Caraş-Severin, Romania

BOCŞA – Biblioteca din localitate şi-a prezentat, recent, un bilanţ al activităţii, în centrul căreia s-a aflat cititorul.

„Încă ne ghidăm după sloganul «Biblioteca publică – kilometrul zero al comunităţii», iar prin activitatea pe care biblioteca bocşană o desfăşoară aceasta încă reuşeşte să se menţină în topul celor mai bune şi frecventate instituţii culturale din judeţ“, spune Gabriela Şerban, managerul Bibliotecii Orăşeneşti „Tata Oancea“ din Bocşa. Instituţia şi-a făcut recent bilanţul activităţilor pe anul trecut şi şi, per ansamblu, 2014 a fost un an sărac, dar bun.

„Pentru buna desfăşurare a activităţii, biblioteca a atras donatori şi sponsori, bucurându-se de încredere din partea unor firme de succes din Caraş-Severin şi a unor oameni de excepţie. Totalul donaţiilor şi sponsorizărilor s-a situat în jurul sumei de 13.486 de lei, din care 9.220 de lei pentru manifestări culturale şi 4.266 de lei sub formă de donaţii de cărţi şi publicaţii. Aceaste sume sunt aproximative întrucât nu includ toate donaţiile şi sponsorizările. De exemplu, au fost organizate manifestări culturale în parteneriat cu bisericile ortodoxe şi cu Centrul de Tineret Bocşa, cheltuielile aferente fiind suportate de către preoţi; premiile la concursul «Gânduri către Dumnezeu» au fost oferite de ANBPR Caraş-Severin, Biblioteca Judeţeană «Paul Iorgovici», «Humanitas» Bocşa şi «Triumful inimii»; publicaţii pentru premiile la diferite manifestări culturale «Îndrăgostiţi de carte», de exemplu – au fost primite şi de la Direcţia pentru Cultură Caraş-Severin; unele deplasări şi manifestări culturale de promovare a cărţii şi a unor scriitori au fost realizate prin donaţii sponsorizare“, a detaliat Gabriela Şerban.

Totuşi, lipsa banilor s-a făcut resimţită şi la biblioteca bocşeană. „Am renunţat la câteva evenimente importante din lipsa banilor, dar şi de jenă faţă de sponsori. Aşa s-a întâmplat cu Nocturna bibliotecii, proiectul naţional «Bătălia cărţilor», organizarea câtorva aniversări importante sau editarea câtorva volume importante. (…) Scopurile prioritare în bunul mers al activităţii bibliotecii au fost: centrarea atenţiei asupra utilizatorului, asupra serviciilor bibliotecii, asupra construcţiei de bibliotecă, asupra satisfacerii cerinţelor utilizatorilor într-un mod profesionist, asupra manifestărilor culturale ca mod de promovare a cărţii, a instituţiei, de cinstire a unor personalităţi şi de atragere, mai ales a tinerilor, spre lectură. Metodele pentru a atingerea acestor scopuri au fost variate, depinzând de mijloacele financiare, de calitatea resursei umane, dar mai ales de imaginaţia managerului şi puterea acestuia de convingere“, a conchis Gabriela Şerban.

În decursul lui 2014, biblioteca bocşeană a organizat un număr de 65 de manifestări culturale – din care 56 în colaborare cu alte instituţii sau organizaţii –, 21 de expoziţii pe diverse teme şi a realizat 15 note bibliografice. La cele 65 de manifestări culturale au luat parte aproximativ 2.297 de persoane (care s-au înscris pe tabelele nominale de prezenţă). Din cele 65 de evenimente culturale organizate, zece au fost finanţate din bugetul alocat (în valoare de 3.215 lei), 26 au beneficiat de finanţare prin donaţii şi sponsorizări (în valoare de 9.220 lei), iar 29 nu au necesitat finanţare.

Adaugă comentariu