Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Caraş-Severinul se plânge mereu de subfinanţarea din diferite sectoare, însă la capitolul dări plătite la stat, este la coadă.

Reorganizarea a integrat mai bine Caraş-Severinul în zona de vest a ţării, din punct de vedere al Finanţelor. Totuşi, reaorganizarea acestor structuri a scos la iveală faptul că judeţul este veriga slabă a zonei. Asta pentru că statul are de la noi cele mai mici încasări din regiune, colectările de la noi ajungând undeva la nivelul unei şesimi din încasările Timişului, a unei treimi din cele ale Aradului şi a jumătăţii achitate de hunedoreni. Ei, bine, în primele 11 luni ale lui 2013, statul a reuşit să ia, prin cei de la Fisc, 6,46 miliarde de lei, dintre care aproximativ jumătate provin din Timiş – 2,88 miliarde de lei. Aradul a contribuit cu 1,35 miliarde, Hunedoara cu 1,17 miliarde, iar Caraş-Severinul cu 0,54 miliarde de lei.

Spre norocul nostru, tot pe ultimul loc ne situăm şi la datorii de recuperat. Potrivit situaţiei operative întocmite de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice din Timişoara, dintre arieratele recuperabile la finele lunii septembrie, Caraş-Severinul avea de recuperat 114,29 de milioane de lei, în vreme ce Aradul – 129,77 milioane de lei, Hunedoara – 305,40 milioane de, iar Timişul – 441,42 milioane de lei, adică de patru ori mai mult decât judeţul nostru.

Legat de aceste cifre, Lucian Ovidiu Heiuş, directorul general al Fiscului regional, a explicat că diferenţele nu sunt date de faptul că administrarea marilor contribuabili cărăşeni se face de către o autoritate din capitală, pentru că fiecare din judeţele regiunii are mari contribuabili aflaţi în aceeaşi situaţie: „Aceste sume diferă în funcţie de puterea economică pe care o are fiecare judeţ, de populaţie şi de mulţi alţi factori”. Afirmaţia a fost făcută de şeful fiscului în cadrul unei conferinţe de presă susţinute împreună cu Mihaela Nicola, şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice din Caraş-Severin.

Antoniu Mocanu

3 Comments

  1. Caras-Severin a dat GRATIS Bucurestiului urmatoarele: Combinate Siderurgic (2) Intreprindere de Constructii de Masini, de Constructii Metalice (2), hidrocentrale si lacuri de acumulare (9), infrastructura feroviara si cateva sute de vagoane,zeci de locomotive, cladiri ca si banci, blocuri, terenuri apartinand Apelor Romane, apartinand Ministerul Apararii – zeci de mii de mp….BANII INCASATI UNDE SUNT ?

  2. Formularea ziaristilor miticizati de la CAON este neserioasa si aceasta ma determina sa intrerup comentariul (bucurati-va !) la aceasta Gazeta de Bucuresti finantata de Sistemul Mafiot Roman (SMR).

Adaugă comentariu