Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aula Magna a Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa a găzduit luni festivităţile de acordare a titlului de doctor honoris causa lui Ioan Talpoş, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, care a ajuns astfel cel mai tânăr în această calitate de la UEM, urmând să împlinească, în 24 ianuarie, vârsta de 63 de ani.

Ioan Talpoş este în prezent coordonatorul unui număr de 11 cercetători care urmează două programe doctorale promovate de Academia Română şi de Academia de Studii Economice din Bucureşti, fiind totodată şi vicepreşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor din România, funcţie pe care o deţine începând din 2008. Conducerea UEMR a ţinut să precizeze că Universitatea de Vest, for condus de Ioan Talpoş, reprezintă „alma mater“ pentru multe dintre cadrele didactice ale universităţii reşiţene.

Festivităţile, la care au participat în principal reprezentanţi ai mediului academic şi studenţi, au fost conduse de către prof. univ. dr. ing. Doina Frunzăverde, rectorul Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa – cea care i-a şi înmânat profesorului timişorean distincţia –, care a vorbit în acest cadru despre forul partener din capitala Banatului, precum şi de importanţa pe care o au legăturile dintre cele două universităţi.

Rectorul UVT, care a mai primit distincţii similare de la mai multe universităţi din ţară – cea mai recentă în decembrie 2011, de la forul din Oradea –, s-a declarat deosebit de onorat de titlul de la Reşiţa, apreciind performanţa şi rolul Universităţii Eftimie Murgu, adăugând: „Mulţumesc pentru deosebita onoare de a face parte din comunitatea academică reşiţeană. Vă promit că veţi avea în mine un cavaler în robă care luptă pentru pentru comunitatea academică. Nu vă voi dezamăgi cu hotărârea de a sluji intereselor noastre comune“.

Antoniu Mocanu