Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Privită oarecum ca o datorie faţă de cărăşenii din rândul căruia s-a ridicat, regizorul vorbeşte despre patrimoniul său cultural.

În urmă cu trei săptămâni, cineastul Ioan Cărmăzan primea din mâna vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ilie Iova, diploma de „Cetăţean de onoare al judeţului“. Tot atunci, regizorul care şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa la Bocşa a declarat că îşi doreşte să reia un proiect mai vechi, şi anume, să organizeze în Caraş-Severin un festival de film în aer liber şi o tabără studenţească. „În ceea ce priveşte datoria mea faţă de judeţ, mai am unele lucruri de pus la punct. Am încercat acum câţiva ani să fac un festival de film în aer liber. Am reuşit să adun 700 – 800 de spectatori. Proiectul nu a mai continuat pentru că au fost nişte neînţelegeri. Ar trebui să revin, să insist, pentru că eu cred că, într-un fel sau altul, prin natura poziţiei pe care o am, cea de preşedinte al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România, deţin un patrimoniu de film din 1955 până în 2013, pe care pot să îl proiectez oriunde, gratuit. Nu pot să-l dau cuiva să îl exploateze pe bani, dar dacă cineva doreşte să proiecteze oriunde, pot să dau acele filme. Deci va trebui, cumva, să încercăm să exploatăm această posibilitate, chiar în ideea de a proiecta o dată pe săptămână, gratuit, un film românesc la cinematograf. Poate ar trebui să facem un festival de film, vara, în aer liber, în Caraş-Severin. Poate ar trebui să încercăm. De fapt, am încercat, ca să fiu sincer. Atunci când am filmat «Negustorul de amintiri» am făcut şi o tabără studenţească şi am venit cu vreo 14 studenţi de-ai mei care au stat la un cămin din Bocşa Română şi care patru – cinci zile s-au plimbat, au asistat cum filmez şi doi sau trei din ei au debutat deja în lungmetraj. Deci, uneori, povestea asta de a-i aduce la filmare este benefică“, a declarat Ioan Cărmăzan.

Întrebat despre proiectele sale, cineastul a declarat că lucrează la un film despre cea supranumită de Nicolae Iorga „Pasărea măiastră a cântecului românesc“, Maria Tănase. Întrucât costurile unui astfel de proiect nu sunt deloc mici, Ioan Cărmăzan nu ştie cât timp va dura până când acesta va prinde contur. „Am în lucru la ora aceasta un film despre Maria Tănase care se naşte greu şi costă destul de mulţi bani. Scenariul există, sunt şi nişte bani la Ministerul Culturii, dar sunt insuficienţi şi ca orice întreprindere de bani, totul este foarte greu. S-ar putea să îi obţin în toamna aceasta sau în primăvară, dar responsabilitatea e destul de mare şi nu pot să pornesc un film despre Maria Tănase cu puţini bani şi să încerc să îl fac cu sărăcie. Să mă prefac că nu observ sărăcia, să mă prefac că mă mut cu aparatul dintr-un colţ în altul, şi să vin de acasă cu costumul, iar tu să aduci pălăria, şi tu şalul şi el să ne primească în apartamentul bunicii sale care este de epocă, şi aşa mai departe. Eu vreau să fac lucrurile bine“, a explicat regizorul.

Ioan Cărmăzan a precizat că există două posibile surse de finanţare pentru proiectul său, însă nici una dintre ele nu este sigură: „Există un concurs la Centrul Naţional al Cinematografiei. Am participat odată şi am luat o notă mare la scenariu însă am luat foarte puţine puncte eu, ca regizor, pentru că în ultimii zece ani nu mai participasem la astfel de festivaluri, iar punctele se dau şi în funcţie de asta. Producătorul avea puncte destule, era Bobby Păunescu, deci el avea, eu nu aveam şi în felul acesta am căzut pe un loc neeligibil. A lua concursul la CNC nu înseamnă însă că ai rezolvat problema banilor. Sunt nişte bani de la CNC, dar după aceea foarte multă lume bagă bani în film pentru că e datoare CNC-ului şi are dreptul să bage într-un film anume. Şi dacă iei, de exemplu, CNC-ul cu Maria Tănase, după aceea foarte mulţi pot să dea bani direct la Maria Tănase şi nu mai dau la CNC, deci e un fel de joc cumva. A lua CNC-ul pentru un film este important. De la Ministerul Culturii există o aprobare pentru film, există o sumă mică, nu mai ştiu exact cât, undeva pe la 100.000 de euro. Posibil să încerc, însă aşteptăm“, a concluzionat Cărmăzan, care are un palmares impresionant şi care nu a făcut doar regie şi film ci s-a ocupat şi de scris.