Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Prezent zilele trecute la Caransebeș, la un eveniment aeronautic, Gabriel Olariu, investitorul care vrea să deschidă un liceu tehnnologic pe aeroport, a făcut mai multe precizări în ceea ce privește inițiativa sa. Acționar minoritar la Aeroportul Caransebeș SA, Olariu spune că vrea să pregătească tehnicieni și mecanici pentru avioane și elicoptere.

„În România nu avem acum o școală de mecanici acreditată în Europa și America, toți absolvenții de școli de mecanică trebuie să meargă să-și ia certificările fie în Cehia, fie în alte părți. De ce să nu facem aici, la Caransebeș? Am început deja procedura de acreditare la Ministerul Educației și ARACIP, am început lucrările la o construcție pe care o avem aici pentru că, inițial, aveam varianta să așteptăm până anul viitor. De ce să pierdem un an? În parteneriat cu Asociația Aeronautică Română, care are deja un program de curiculă acreditat de EASA, am făcut un program și acest liceu își va începe cursurile, dacă vom avea doritori, încă din septembrie 2018”, a explicat Olariu, potrivit căruia în primul an elevilor nu li se va percepe nicio taxă.

Absolvenții ar putea fi apoi recomandați marilor companii aeriene, Olariu vizând, în principal, o colaborare cu Boeing. „Patru ani și un an practică, după care le propunem să lucreze aici sau îi recomandăm marilor companii. Am fost acum trei săptămâni la un mare târg de profil, în Statele Unite, și directorul tehnic de la Boeing mi-a spus că nu pot eu să produc mecanici câți are el nevoie. Avem 30 de foste cadre militare de aviație din Caransebeș, vor fi primii profesori instructori. Pentru celelalte materii, profesorii vor fi din Caransebeș, doar nu o să aduc oameni de pe Marte”, a precizat Gabriel Olariu.

Posibila apariție a unei clase care să pregătească tehnicieni de aviație a fost bine primită de primarul Felix Borcean, chiar dacă municipalitatea nu este implicată cu nimic pe aeroport: „Sunt pro această idee sută la sută, deși noi nu avem niciun amestec în această afacere încâlcită care este aeroportul din Caransebeș. Acest plan de business mi se pare extraordinar de sănătos, însă ce nu mi-a plăcut în ceea ce a spus dl Olariu este faptul că ar vrea să ducă acești elevi în altă parte”.

Acum rămâne de văzut ce va spune și Consiliul Județean Caraș-Severin, care este în litigiu cu Aeroportul Caransebeș SA pentru contractul de concesiune de pe aeroport. Poziția oficială a forului județean, prezentată zilele trecute de Jurnal CS, este aceea că un liceu sau alte afaceri pe aeroport „exced în mod categoric și flagrant obiectului contractului de concesiune”.

În edițiile viitoare vom reveni cu poziția lui Gabriel Olariu față de litigiul cu Consiliul Județean Caraș-Severin, dar și cu alte detalii despre noul acționariat de la Aeroportul Caransebeș SA și despre afacerile pe care acesta vrea să le dezvolte pe aeroport.