Investitia Marchesi a picat si a doua oara. PSD da cu piciorul la 1,1 milioane de euro - Caon.ro
Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Consilierii locali ai PSD Caransebeș au pus o nouă talpă dezvoltării unei investiții deja funcționale în municipiul de pe Timiș și Sebeș.

Legislativul local a reluat marți proiectul de hotărâre prin care firma Marchesi, care produce în Caransebeș piese de aluminiu turnate sub presiune și pentru prelucrări mașini control numeric, dorea să cumpere la licitație teren în apropierea actualei hale de producție, pentru realizarea unui bazin pentru rezerva de apă în caz de incendiu, a unei parcări și a unor spații verzi. Chiar dacă administratorul firmei, Bogdan Drulă, a fost prezent în plen pentru a prezenta situația, s-a izbit de refuzul aleșilor PSD. Drulă a explicat că ar fi avut nevoie de 8600 de metri pătrați, din care 1000 de metri pătrați doar pentru bazin, dar cum în zonă parcelele de teren sunt deja lotizate, e dispus să liciteze pentru o parcelă de 10.000 de metri pătrați. Mai mult, a prezentat și planul de extindere a investiției pentru acest an, cu cel puțin dublarea numărului actual de angajați, de la 32 la 64, dar a atenționat că este și presat de timp, mai ales că o licitație durează cel puțin 60 de zile.

cl-drula

Grupul PSD, prin liderul Florin Bogdea, nu a agreat vânzarea terenului de 10.000 metri pătrați către Marchesi, propunând o suprafață de zece ori mai mică, necesară doar pentru bazinul de colectare a apei, moment în care administratorul Marchesi a precizat că are nevoie de un teren mai mare. I s-a explicat lui Bogdea că o dezmembrare a terenului ar întârzia și mai mult situația, fără să se mai pună la socoteală costurile, însă fără succes. Supus la vot, proiectul a beneficiat doar de voturile liberalilor, în timp ce pesediștii s-au abținut, astfel că n-a trecut nici din a doua încercare, moment în care Bogdan Drulă a cerut explicații. „Adică dumneavoastră, din motive pe care nu le cunosc, și cred că nimeni din sală nu le cunoaște, îmi blocați o investiție de 1,1 milioane euro, vă arăt contractul cu constructorul. Și vreau să ajung la 100 de angajați. Am afirmat de trei ori că vrem să cumpărăm terenul, spuneți-mi, vă rog, care e problema, ca să putem ieși din acest impas”, a adăugat, mirat, Drulă.

„V-am spus câte firme au luat teren și au făcut zero investiții. Eu zic că într-o ședință extraordinară, cu sprijinul Primăriei, vă putem da acei o mie de metri pătrați ca să continuați lucrările. Facem noi, PSD-ul, proiectul de hotărâre”, a spus și Bogdea, răspuns ce l-a nemulțumit pe omul de afaceri. „Haideți să vă traduc. PSD-ul vrea să pară bunul samaritean, ca și cum ei vă oferă terenul, dar mai așteptați jumătate de an după ei”, i-a transmis primarul Felix Borcean administratorului de la Marchesi.

Grupul PSD a propus apoi concesionarea terenului, la un preț cât mai mic, soluție neagreată de investitor. A rămas, totuși, ca miercuri conducerea Primăriei și cea a firmei să caute alte soluții pentru ca investiția celor de la Marchesi să poată continua, în ciuda opoziției social-democraților.

bogdan-drula

Investitorul a rămas dezamăgit

După discuțiile din plen, Bogdan Drulă s-a arătat dezamăgit de modul de cum o parte din Consiliul Local înțelege să sprijine investitorii.

„Azi m-am întâlnit cu anii 90, cu o reticență, cu lipsă de argumentație, am prezentat cifre, proiecte, mi s-au oferit alternative neviabile, timpi lungi și nici măcar unul din consilierii PSD nu m-a întrebat de beneficiile pe care le-ar putea aduce această investiție municipiului. Nici măcar nu au ascultat când am spus de numărul locurilor de muncă, de taxele și impozitele achitate la bugetul local. Nu cred că așa se lucrează în favoarea cetățeanului, e primul impact pe care-l am cu Consiliul Local. În acest moment, 1,1 milioane euro, contract semnat, stau. Se pare că domnii consilieri PSD știu mai bine ce produc eu, ce fac, din păcate niciunul dintre ei nu a venit să vadă ce producem noi acolo. 98 la sută din producție merge la export, pentru telecomunicații și automotive. Iar terenul pe care vreau să-l cumpărăm la licitație, perfect legal, este o pârloagă, nu e nimic amenajat. Din 2014, de când s-a deschis firma aici am plătit impozite și taxe de peste 300 de mii de lei”, a spus administratorul de la Marchesi, care nu a exclus riscul ca investiția din Caransebeș să fie pusă pe butuci.

Primarul Felix Borcean a precizat la finalul ședinței că în acest fel, cu PSD opunându-se oricărui proiect investițional, cetățenii municipiului primesc o palmă. „Nu avem noi nevoie de votul PSD. Ceea ce se face în oraș, investiții, proiecte, nu sunt pentru mine, nu sunt pentru cei 10 consilieri PNL sau pentru angajații Primăriei, sunt pentru oraș. Dacă dumnealor consideră că orice propunem noi este greșit, deși după părerea mea această investiție trebuie să se dezvolte, constat că am intrat într-un con de umbră în ce privește activitatea Consiliului Local. Le transmit cetățenilor că luăm o pauză în activitatea administrativă. Nu este o palmă PSD pentru mine, este o palmă pe care ne-o dăm singuri, o dăm tuturor cetățenilor, este o manieră cel puțin ciudată a consilierilor PSD”, a concluzionat edilul Caransebeșului.

Haideți să găsim o soluție să dăm terenurile celor care fac ceva. Dacă vin cu soluții clare, să investească, nu suntem împotrivă”, spunea Florin Bogdea într-o ședință anterioară. Marți, consilierii PSD au considerat, prin votul lor, că o investiție de 1,1 milioane de euro nu înseamnă mare lucru pentru municipiul Caransebeș…