Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Iar asta pentru că silicoza a fost declarată cea mai frecventă boală profesională în patru din ultimii cinci ani.

Trecerea în trimestrul II a marcat deschiderea unei noi campanii, de conştientizare şi control privind utilizarea corectă a produselor cu conţinut de silice cristalină (dioxid de siliciu liber cristalin), ce va fi derulată până la sfârşitul acestui an, şi de către inspectorii cărăşeni de muncă.

Monitorizarea vizează angajatorii care activează în domeniul fabricării altor produse din minerale nemetalice (cod CAEN 23), pornind de la cifrele îngrijorătoare cuprinse în raporatele anuale ale Inspecţiei Muncii, potrivit cărora silicoza a fost cea mai frecventă boală profesională declarată în patru din ultimii cinci ani, după cum ne informează ITM Caraş-Severin.

„Dintre cazurile de silicoză, au avut o pondere semnificativă cele declarate în activităţile economice de fabricare a produselor din minerale nemetalice. Expunerea profesională la silice cristalină apare în exploatarea carierelor, în exploatări miniere; prelucrarea, spargerea şi finisarea pietrei; lucrul cu zidărie, cărămizi şi ţiglă; prelucrarea fontei; fabricarea cărămizilor şi ţiglei; activitatea din construcţii, inclusiv lucrul cu piatră, beton, cărămizi şi panouri izolatoare; restaurarea clădirilor etc“, se arată într-un comunicat remis redacţiei.