Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Expoziția filatelică „Reșița 245” reunește exponate din România, Germania și Ucraina.

Expuse la casa municipală, acestea „vorbesc” despre trecutul industrial al Reșiței dar și despre dezvoltarea urbei de-a lungul timpului. De asemenea sunt expuse timbre și cărți poștale având ca tematică mineralogia, sportul, muzica rock, preistoria, obiectivele turistice importante din țară, diverse machete.

Acum 35 de ani, industria reșițeană aniversa 210 ani. De atunci, la fiecare cinci ani, filateliștii reșițeni marchează aniversările Reșiței prin expoziții, cărți poștale, ilustrate, medalii. În 1989, în județ erau 4.200 de filateliști. Azi mai avem 20-25. Ne dorim să ne revedem sănătoși și peste cinci ani, când industria reșițeană va aniversa 250 de ani”, a spus ing. Ioan Borca, președintele Asociației Filatelice Caraș-Severin.

Industria reșițeană a însemnat și o școală care a format cadre pentru întreaga țară. Aici s-au format Irinel Velincov, Victor Creangă sau Vladimir Popovici, cei care au condus combinatele din Galați și Bocșa, respectiv Electroputere Craiova. Tot aici s-au format Ilie Rogobete, proiectant în cadrul UCMR, sau Ion Vela, proiectant la fabrica de motoare Diesel din Reșița și fost rector al universității reșițene.

Prezent la eveniment, Șerban Drăgușanu, vicepreședinte al Federației Filatelice Române, a apreciat evoluția filateliei reșițene, exprimându-și speranța că tinerii vor veni din urmă și vor duce mai departe această frumoasă pasiune. Expoziția este organizată de Forumul Democrat al Germanilor din Caraș-Severin, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Reșița. Cei interesați sunt invitați să admire cele câteva sute de timbre, vederi și ilustrate expuse în „labirintul” de la casa municipală.