Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Din cauza noutăţilor legislative în materie penală, instanţele mici ar putea fi desfiinţate, Moldova Nouă fiind pe listă.Aceasta este concluzia cuvintelor rostite de jud. Cătălin Şerban, vicepreşedintele Curţii de Apel din Timişoara, prezent la Reşiţa pentru a participa la şedinţa de prezentare a raportului de bilanţ al Tribunalului Caraş-Severin. Cea mai înaltă instanţă cărăşeană închide, astfel, ciclul de prezentare a raporturilor de bilanţ, celelalte patru judecătorii din judeţ organizând deja câte o astfel de şedinţă.

Magistratul timişean a susţinut că este plăcut surprins să observe că lucrurile stau bine şi anul acesta, la Tribunalul Caraş-Severin, ca şi în anii precedenţi, aspectele pozive urmând un trend ascendent, după cum arată datele statistice. Însă trăim vremuri grele, iar instanţele nu vor fi ferite de ele. Banii alocaţi anul acesta justiţiei sunt mai puţini, spre deosebire de anii precedenţi, când bugetul a fost, de la an la an, în creştere. În concluzie, magistraţii vor trebui să fie mai atenţi la ceea ce vor face cu banul public.

Într-un prim val de reorganizări, ţara noastră a pierdut 12 judecătorii, dintre care două din Caraş-Severin: cea de la Bocşa, care n-a fost înfiinţată decât pe hârtie, şi cea de la Bozovici. Potrivit lui Cătălin Şerban, urmează un al doilea val de reorganizări în sistemul judiciar, în care se vor închide şi alte instanţe, Caraş-Severinul riscând s-o piardă pe cea de la Moldova Nouă.

Potrivit oficialului de la Curtea de Apel, reorganizarea este deocamdată în fază de proiect, însă faptul că judecătoriile mici se vor desfiinţa este o certitudine. Şi asta pentru că la anul, în martie, este prognozată intrarea în vigoare a două noi legi, respectiv Codul Penal şi cel de Procedură Penală. Cele două acte normative prevăd înfiinţarea de instituţii noi cu care sistemul judiciar românesc nu s-a confruntat, cum ar fi judecătorii de cameră preliminară sau judecătorul de libertăţi, care nu sunt compatibili cu judecătorii de complet, după cum remarca jud. Rustin Ciasc, preşedintele Tribunalului Caraş-Severin.

Din cauza acestor noutăţi, instanţele mici, cu doi-trei judecători, cu volum mic de activitate, se vor găsi în imposibilitatea aplicării noii legislaţii, din cauza lipsei acute de personal. Şi totuşi, nimeni nu s-a gândit la detaşări sau delegări de personal, pentru că, în cazul Moldova Nouă e greu de imaginat cum fiecare persoană prinsă la frontieră ar fi adusă până la Judecătoria Oraviţa pentru un mandat de arestare…

Per ansamblu, potrivit lui Rustin Ciasc, anul 2011 a fost unul bun, dar cu multă muncă, lucru dovedit de încărcătura mare a instanţei cărăşene, 11.808 dosare fiind soluţionate anul trecut, cu 18% mai mult decât în 2010. Iar încărcătura pe dosar a fost una de 183 în cazul secţiei penale, respectiv de aproximativ 700 în cazul celor două secţii civile.

Antoniu Mocanu