Caraş-Severin, Romania
ARMENIŞ – Iarna trecută, factorii de mediu au împuţinat turma de zimbri naturalizată în Caraş-Severin, iar cea care încă nu s-a încheiat a fost la fel de vitregă.

WWF Romania, care se ocupă de acest proiect a remis joi un comunicat de presă, potrivit căruia rangerii WWF-Rewilding au descoperit că patru exemplare au murit din cauza unei combinații de factori. „Cei mai slăbiți dintre zimbri au fost alungați din turmă, ceea ce i-a făcut extrem de vulnerabili, drept urmare, cel puțin doi dintre ei au căzut pradă unei haite de câini hoinari ce s-a format în zonă. Iarna este o perioadă care pune la încercare supraviețuirea zimbrilor, când aceștia consumă multă energie în căutare de hrană. Cei mai slabi dintre ei suportă consecințele selecției naturale, fiind excluși din turmă pentru că ar putea pune în pericol întregul grup, atrăgând atenția prădătorilor. Din nefericire, acest lucru s-a și întâmplat“ se precizează în comunicat.
Activiştii de mediu susţin că în zonă există o haită de 15 câini sălbăticiți. „Aceste exemplare au fost observate de echipa WWF cu ajutorul camerelor de monitorizare (o haită de opt exemplare și încă patru alte exemplare izolate), de către membri ai Asociației fondului cinegetic prin observare directă (15 exemplare de câini sălbăticiți hrănindu-se din cadavrul zimbrului ucis) și de către muncitorii forestieri. Această haită este în prezent cel mai puternic grup de prădători din zonă, făcând competiție neloială lupilor de aici“, se mai aminteşte în documentul WWF. Respectivii câini diminuează semnificativ numărul indivizilor din speciile sălbatice care sunt hrană pentru lupi, iar aceștia nu mai sunt atrași de o biodiversitate ridicată și au șanse mult mai mici să formeze o haită.

5 Comments

 1. Si de ce dracu nu-i impusca pe maidanezii aia salbaticiti ?. Daca lupii ramasi fara hrana vor ataca satele sau stinile , vor fi impuscati lupii . Voi va imaginati cam cit maninca 15 caini / zi ?. Cel putin 5 iepuri , adica vreo 150 de iepuri / luna . Pina la primavara vor ataca si zimbrii , cum fac lupii in Yellowstone .

  • Ce trofeu sa iei de la maidanezi?
   Daca dobori un lup ai blana, Daca dobori un mistrt au unii carnea. Daca dobori un cerb ai coarnele. De la Maidanezi ce sa iei? Pacat de cartuse! Ca nu tile deconteaza nimeni. Candva, de mult, stiu ca pentru ficare ciara dobiorata, primeau vanatorii cartuse. Azi, nici cu ciorile nu functioneaza… 🙂

   • mai era unu care azis ca iau mincat pasarile 20 tone de peste….cum drac sa manance caini un zimbru??au murit de foame saraci

 2. Pai cum sa impuste cainii, ca sar aia cu protectia cainilor, daca nici pe cei ce au mancat un copil in Bucuresti nu i-au impuscat!
  A inebunit lumea cu atatea legi si asociatii de protectie a lighioanelor.
  Apropo de devierea autostrazii Lugoj-Deva din cauza unei familii de castori…!!!

Adaugă comentariu