Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Un mare retailer de bricolaj, Dedeman, a acordat o sponsorizare de 18.000 de euro pentru punerea în siguranță a Băilor Neptun, bani care se adaugă celor 40.000 de euro obținuți din donațiile oamenilor simpli, dar și din cea a omului de afaceri timișorean Ovidiu Șandor.

Vestea excelentă a fost anunțată de Oana Chirilă, de la Herculane Project: „Și iată, am ajuns la 58.000 de euro donați pentru proiectul de punere în siguranță a Băilor Neptun, dezvoltat de Asociația Locus. Acum putem face și mai mult pentru clădire și suntem cu un pas mai aproape de 100.000 de euro, costul final al intervenției. Aceasta va fi făcută în două etape, una acum și următoarea atunci când vom strânge și celelalte 42.000 de euro încă necesare! Le mulțumim în mod special pentru implicare și pentru faptul că au încredere în proiectul pe care îl propunem”.

În ce privește lucrările propriu-zise, Oana Chirilă a declarat că astăzi, 16 octombrie, se va semna contractul cu executantul și mai apoi se va preda dosarul ce conține ultimele acte cerute de administrația locală, pentru a se putea întocmi actele de predare-primire a amplasamentului pe perioada șantierului, așa cum s-a convenit în urma discuțiilor cu Primăria Băile Herculane.

„Preconizăm că șantierul va începe în data de 1 noiembrie, iar lucrările încadrate în suma de 58.000 de euro vor fi finalizate în aproximativ trei luni. Suntem pe drumul cel bun. Sper ca odată predate documentele către administrație să nu mai existe obstacole și să începem cu adevărat acest șantier. Iar faptul că după doi ani de muncă continuă se concretizează proiectul dedicat comunității din Herculane și patrimoniului național deopotrivă, ne încurajează și motivează să mergem mai departe”, a mai adăugat Oana Chirilă, potrivit căreia prima etapă a proiectului presupune conservarea monumentului și stabilizarea acestuia din punct de vedere structural.

Băile Neptun, sau Băile Imperiale Austriece, au fost construite între anii 1883 -1886, sub îndrumarea arhitectului curţii imperiale de la Viena, însă acum se află la un pas de prăbușire din cauza dezinteresului manifestat de autorități de-a lungul a zeci de ani.

Nina Curița