Caraş-Severin, Romania

Mai exact, este vorba despre un program conceput la nivel judeţean menit, spun autorităţile, să dezvolte Caraş-Severinul
pe mai toate domeniile. Având în vedere că este construit în baza Programului de Guvernare, care nu prea dă roade, nu ne rămâne decât să sperăm. Primul domeniu vizat este cel fiscal – bugetar.

Din acest punct de vedere, se doreşte, printre altele, modernizarea administrării veniturilor printr-o mai bună colectare de la contribuabili. Cu alte cuvinte, tot în noi îşi pun speranţele… La capitolul educaţie, se vrea dezvoltarea capitalului uman şi creşterea competitivităţii prin formare iniţială şi continuă, o piaţă a muncii flexibilă şi globalizată, spune programul naţional, iar cel judeţean vizează educaţia timpurie, învăţământul preuniversitar, resursele umane şi infrastructura.

Ce să se întâmple cu toate acestea? Nu ştim… Ajunşi la domeniul sănătate, cei ce conduc din diferite fotolii destinul judeţului vor să îmbunătăţească accesul populaţiei la serviciile medicale (numai că nu prea sunt bani), creşterea calităţii actului medical (prin desfiinţarea spitalelor?) şi reabilitarea infrastrucurii sectorului medical.

Referitor la piaţa muncii, se va urmări creşterea gradului de ocupare şi scăderea reală a ratei şomajului. Greu de realizat şi acest punct, având în vedere că Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă scoate la bătaie maxim 25 de locuri de muncă săptămânal. Cât despre mediul de afaceri, pentru acesta autorităţile judeţene îşi propun „sprijinirea şi stimularea acestui mediu prin atragerea de investitori în judeţ prin acordarea de facilităţi celor ce vor să investească în Caraş-Severin“.

Anca Preda

Adaugă comentariu