Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – După ce au petrecut primele zile ale anului în peşteri, speologii cărăşeni continuă acţiunile. O echipă a Asociaţiei Speologice Exploratorii au inventariat şi cartat peşterile din Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa şi au efectuat studii de evaluare a efectivelor populaţionale de lilieci.

„În perioada 6-10 februarie a.c., am fost în Cheile Minişului (Anina) unde am inventariat chiropterele, formele morfologice, am făcut fotografii şi măsurători de microclimat în Peştera Ponor-Plopa, Peştera Grota Morii, Avenul Domnesc, Avenul Bradului. În zona Golumbu-Liciovacea am descoperit trei avene noi de circa 10 m denivelare. Din păcate, stratul gros de zăpadă nu ne-a permis să studiem şi alte obiective majore din Poiana Liciovacea“, ne-a declarat Raluca Crîsta, directorul executiv al asociaţiei.

„Asociaţia derulează până în 2015 mai multe programe de monitorizare a stării de conservare a speciilor de lilieci din judeţ precum şi de evaluare a stării de conservare a habitatului acestor specii. Activitatea este importantă şi pentru raportarea României la Comisia Europeană asupra stării de conservare a speciilor protejate. În urma acestor cercetări, va rezulta şi o listă cu potenţialele peşteri ce vor putea fi amenajate pentru turism, care pot contribui la dezvoltarea turistică locală şi regională în cazul în care vor fi amenajate corespunzător şi vor forma o reţea“, ne-a declarat Bogdan Bădescu, preşedintele asociaţiei.

Acţiunea este una pregătitoare pentru studiile ce vor fi demarate în primăvară. Asociaţia Speologică Exploratorii are în derulare trei proiecte şi pregăteşte alte câteva, toate legate de peşteri ca habitat protejat.

„Pregătim o acţiune de amploare pentru vara viitoare, pentru a realiza o hartă de distribuţie a speciilor de lilieci din zona noastră. Acţiunea se realizează la nivel naţional, cu aportul mai multor organizaţii, având drept obiectiv general cunoaşterea stării de conservare a speciilor de chiroptere. Datele adunate pot fi folosite pentru raportul pe care România trebuie să-l facă în calitate de stat membru UE, vizavi de starea de conservare a habitatelor şi speciilor din siturile Natura 2000“, a mai amintit Bădescu.

Asociaţia Speologică Exploratorii este o organizaţie neguvernamentală de cercetare şi protecţie a mediului, cu sediul în Reşiţa şi cu o activitate de peste 50 de ani. ASE este membră a Federaţiei Române de Speologie, Fundaţiei pentru Tineret Caraş-Severin, Clubul Turistic Banatia. Arealele carstice şi ariile protejate constituie o prioritate pentru acţiunile de cercetare, protecţie şi conservare desfăşurate de membrii acesteia. Ca obiect de activitate, ASE se ocupă de conservarea şi protecţia resurselor naturale, administrarea ariilor protejate, combaterea şi controlul poluării. De asemenea, are ca obicetiv crearea şi gestionarea bazelor de date în domeniile de activitate menţionate, amenajarea şi promovarea zonelor turistice, asigurarea de servicii turistice, precum şi conservarea resurselor cultural istorice.

Flavius Rotariu