Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Săptămâna aceasta, etnia germană din Caraş-Severin a marcat împlinirea unui secol de la izbucnirea Primului Război Mondial printr-o serie de acţiuni.

Luni şi miercuri au fost depuse coroane de flori la monumentele ridicate în memoria eroilor căzuţi în cele două conflagraţii mondiale din localităţile Bozovici şi Anina, iar în această dimineaţă, la Reşiţa, în sala Palatului Administrativ, a fost organizată o mini-expoziţie de carte şi lansat un album foto. La acest eveniment au participat istorici, muzeografi, scriitori, publicişti, bibliotecari şi reprezentanţi ai comunităţii germane din Banatul Montan.

Au mai fost prezenţi: viceconsulul Germaniei la Timişoara, Siegfried Geilhausen, precum şi reşiţeanul Rudolf Graf, prorectorul Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca. Acesta din urmă a avut şi o intervenţie legată de atmosfera existentă în Europa înainte de izbucnirea Primului Război Mondial, cu referire la situaţia economică şi demografică a Banatului Montan din acea perioadă. A urmat apoi prezentarea albumului de fotografii, realizate de Carol Bereczky, între anii 1914 – 1918, bunicul pictoriţei Viorica Ana Farkas.

În prefaţa acestei cărţi-album, preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, Erwin Josef Ţigla, prin grija căruia a fost editat albumul, menţionează: „La începutul anului, una din membrele marcante ale cercului de artă plastică a Forumului German din Caraş-Severin, Viorica Ana Farkas, a venit la mine cu trei albume fotografice îngălbenite ale bunicului ei, Carol Bereczky.

Ele conţineau fotografii realizate de dânsul în Primul Război Mondial. Pentru mine, această vizită a reprezentat o adevărată minune, pe de-o parte pentru că prin publicarea acestui album puteam să comemorăm 100 de ani de la începerea războiului, iar pe de altă parte pentru că puteam aduce un omagiu întregii familii Bereczky, un simbol al Reşiţei trecute“. La finalul evenimentului, invitaţii au putut vizita şi o mini-expoziţie de carte, din colecţia Bibliotecii judeţene, cu volume despre cele două Războaie Mondiale. Mâine, la prânz, Parohia romano-catolică „Maria Zăpezii“ va oficia o ceremonie religioasă cu prilejul împlinirii a 140 de ani de la sfinţirea monumentului ridicat în cartierul reşiţean Dealul Crucii.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu