Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Peste 400 de străini se află în evidenţele ORI cu drept de rezidenţă în judeţ.În fiecare an, ziua de 7 aprilie este sărbătorită ca zi aniversară de către Oficiul Român pentru Imigrări. Semnificaţia deosebită a acestei zile, în contextul imigraţiei, este conferită de promulgarea primului act normativ care reglementa regimul străinilor din România, şi anume „Legea asupra străinilor“ publicată în Monitorul Oficial nr. 6 din 7 aprilie 1881.

În prezent, în evidenţa biroului cărăşean se află un număr total de 435 cetăţeni străini din state terţe, care beneficiază de un drept de rezidenţă. Dintre aceştia, 35 sunt străini cu rezidenţă permanentă, alţi 31 sunt cu rezidenţă temporară în scop de studii.

De asemenea, 298 de străini sunt cu rezidenţă temporară în scop de reîntregirea familiei, fiind membri de familie ai unor cetăţeni români. Pe cetăţenii, majoritatea străinilor o reprezintă cetăţenii sârbi (148), urmaţi de cetăţenii moldoveni (112), cetăţenii SUA (33) şi cei turci (28). De asemenea, în evidenţa Biroului pentru Imigrări Caraş-Severin figurează un număr de 633 cetăţeni ai UE, din care patru rezidenţi permanenţi şi 629 rezidenţi temporari.

Flavius Rotariu