Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Atunci când şeful ADR Vest, Sorin Maxim, a spus că îşi doreşte ca implementarea proiectelor să nu dureze, preşedintele Consiliului Judeţean i-a dat de înţeles că nimeni nu îşi doreşte să tărăgăneze proiectele, doar că „forţa de muncă este o problemă, iar slaba participare a firmelor la licitaţie este o mare problemă“.

Până în prezent, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020 (POR 2014 – 2020), la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest, au fost depuse 907 proiecte, în valoare totală de 1.463,82 milioane euro, valoarea finanțării nerambursabile fiind de 1.267,46 milioane euro. Dintre acestea, la nivel de regiune, 373 proiecte au fost contractate, având o valoare totală de 463,60 milioane euro și 373,58 milioane euro valoarea finanțării nerambursabile; 251 proiecte se află în evaluare/precontractare/rezervă, având o valoare totală de 748,66 milioane euro și 685,83 milioane euro valoarea finanțării nerambursabile; 283 proiecte sunt respinse/retrase/reziliate, având o valoare totală de 251,56 milioane euro și 208,05 milioane euro valoarea finanțării nerambursabile.

Judeţul nostru stă bine la capitolul proiecte depuse, fonduri atrase. „Pot să spun că la momentul acesta județul Caraș-Severin a depus proiecte pe POR în valoare de 249 de milioane de euro, ceea ce este o sumă foarte mare, din care 58 de milioane deja sunt contractați, 77 de milioane de euro sunt în avizare la Ministerul Dezvoltării, iar restul sunt în diferite faze de evaluare. Ne dorim, evident, ca această procedură de achiziții, atât a zonei de proiect tehnic cât și a zonei de execuție să dureze cât mai puțin și sper ca măsurile care s-au luat în ultima perioadă să ducă la o soluție rezonabilă pentru ceea ce se numește firmele de construcții, pentru că fără un aport semnificativ al acestor companii, aceste proiecte nu pot fi puse în implementare într-un timp optim”, a precizat Sorin Maxim.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Silviu Hurduzeu, a spus că ceea ce ţine de forul judeţean nu se tărăgănează. „Un proiect are mai multe faze, se ştie doar. Contractarea studiilor de fezabilitate, emiterea clarificărilor, tot ce ţine de noi facem. Dar achiziţia şi implementarea lucrărilor sunt dificile. Forţa de muncă este o problemă, iar slaba participare a firmelor la licitaţie este o mare problemă. Dar eu sper să le ducem la bun sfârşit“, a spus şeful judeţului.

Întrebat dacă există, la nivel de regiune, vreo problemă cu proiectele europene, cu cei de la OLAF, Sorin Maxim a spus: „Nu. Nu avem astfel de probleme. Şi dacă au fost, ele au fost rezolvate în cadrul contractelor. Ceea ce îmi doresc acum este ca la Reşiţa să se finalizeze campusul universitar. Este un proiect cu finanţare consistentă şi dacă nu se finalizează chiar vor fi probleme. Dar proiectul este finalizat în proporţie de peste 90%“, a mai spus Sorin Maxim.

Adaugă comentariu