Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Potrivit inspectorilor de muncă, la capitolul intermedieri de joburi pentru căpşunari, toate sunt în regulă, mai puţin hârtiile…

Să fii căpşunar e grea afacere, chiar dacă robinetul banilor pentru muncă cinstită se deschide mai mult prin alte părţi decât pe aici. Însă poarta Occidentului nu se prea deschide oricui, fără intermediari. La capitolul mediere a forţei de muncă, în locurile civilizate, comisioanele se iau mai mult de la angajatori, în general mari corporaţii care preferă ca alţii să le recruteze şi selecteze viitorii muncitori. La noi, însă, comisioanele se iau de ambele părţi, când vine vorba de medierea între şomerii cărăşeni şi firmele din judeţ. Când vine vorba de angajările în străinătate, singurii comisionaţi sunt viitorii căpşunari.

Ei, bine, traficul de persoane în scop de muncă a fost, zilele trecute, în vizorul inspectorilor de muncă din judeţ, care au trecut pragul diferitelor firme care au ca activitate principală plasarea de forţă de muncă. Au fost controlate 39 de agenţii de plasare şi au fost aplicate 17 sancţiuni contravenţionale, amenzile cumulând 10.000 de lei, fiind dispuse 18 măsuri obligatorii pentru remedierea celor constatate.

Şi dacă la capitolul comisioane, acestea sunt legale şi rămân liberalizate, năpasta a venit pe… limba română. Inspectorii de muncă au constatat că, la semnarea contractului individual de muncă, formularele puse în faţa cărăşenilor care nu erau asigurate şi în limba română, nu cuprindeau diferite menţiuni care, potrivit legislaţiei noastre, trebuie cuprinse obligatoriu în asemenea înţelegeri sau că una dintre firme avea alt obiect principal de activitate decât plasarea forţei de muncă.