Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta vor spune, peste nu foarte mult timp, reşiţenii, după ce vechiului sediu al societăţii i se va schimba utilitatea.

Vechiul Prescom era, cândva, un gigant al serviciilor publice reşiţene, ocupându-se de la cele de furnizare a apei până la transportul în comun. Ei bine, specializarea serviciilor a muşcat adânc în vechea societate, reducând-o la un simplu operator de salubritate. Povestea a continuat cu o insolvenţă, s-a scurs printr-un faliment, şi a fragmentat ce-a mai rămas din patrimoniul firmei. Cine-şi mai aminteşte de vechea autobază ,devenită mare complex comercial între cartierul reşiţean Lunca Bârzavei şi Câlnic? Sau de bătrânul depou de tramvaie, ale cărui spaţii administrative găzduiesc astăzi noul operator de salubritate?

Şi, totuşi, nici sediul central al Prescom, de pe strada Fântânilor, n-are o altă soartă. Însă, fiind situat în inima municipiului, nici nu putea fi găsită o utilitate mai bună decât cea de centru comercial. Reprezentanţii municipalităţii spun că o parte dintre imobilele care compun sediul societăţii au fost înstrăinate, iar la Serviciul de Urbanism şi Amenajare a Teritoriului, din cadrul Primăriei Reşiţa, a fost depus un PUZ vizând construirea de spaţii comerciale, parcare şi împrejmuire, precum şi realizarea de branşamente la utilităţi.

Solicitarea a fost introdusă de SC Maav SRL, proiectul fiind întocmit de Primavera Design, din Deva. Trebuie spus că la Agenţia pentru Protecţia Mediului din Caraş-Severin, avizul de mediu a fost solicitat de către titularul PUZ, SC Maav Optimal SRL, societate înfiinţată anul acesta, al cărei principal obiect de activitate îl constituie închirierile. Potrivit celor de la mediu, proiectul cuprinde terenul dintre stada Fântânilor, Bulevardul Revoluţia din Decembrie, zona SNCFR şi ENEL. Poate puţin ilar, unul dintre motivele pentru care cei de la mediu şi-au dat avizul este acela că, deşi urmează să fie construite spaţii comerciale, „planul se încadrează în prevederile UTR 23, zonă de gospodărie comunală, sport, conform PUG Reşiţa, aprobat prin HCL 92/2011″.

Reprezentanţii municipalităţii reşiţene spun că, deocamdată, nu se va întâmpla nimic cu vechile clădiri şi nici nu se vor construi altele noi, pentru că sunt de urmat mai multe etape, totul fiind în statiul de propuneri şi consultări. Prima etapă, de informare şi consultare publică s-a încheiat, reşiţenii putându-şi exprima eventualele sugestii până la jumătatea lunii trecute. Iniţiativa a ajuns la cea de-a doua etapă, a elaborării propunerilor, după care urmează aprobarea PUZ-ului. Iar dacă va fi vorba despre demolare, ea va fi una parţială.

Mai trebuie definitivat PUZ-ul, apoi prezentat Comisiei Tehnice, pentru ca ulterior să fie prezentat, spre aprobare, Consiliului Local. Există o dispoziţie a primarului prin care a fost înfiinţat un grup de lucru permanent, care urmăreşte îndeaproape toate procedurile, fiind stabiliţi responsabili în acest sens. Însă, în mare, după toate procedurile, în ograda vechiului Prescom vor fi construite spaţii comerciale şi parcări.

Antoniu Mocanu

6 Comments

  1. de aproximativ 2 luni se stie treaba asta( in special in primarie)…mai exact acolo va fi un mall(asta ramane de vazut)…nu stiu de se tot amana marea dezvaluire.

    • mai intereseaza pe cineva cum s-a luat terenul si spatiile de la Prescom?cit a costat,cind a fost licitatia ,cine a cistigat-o si cit a fost spaga?

  2. se stie de vreo 5 ani ca se vrea mall iii macheta facuta de atunci numai altele erau cauzele care sau imbogatit altiii asa se face avre in rom iei cu un leu si vinzi cu 3 mill euro

  3. degeaba fac mall, la cat de mare e puterea de cumparare a resitenilor, o sa bata vantul prin el…iar nera e penibila tocmai din cauza asta…

  4. Tot asa de bine ar putea face un cimitir supraetajat ca viata lunga orasul nu mai are!

Adaugă comentariu