Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – 23 de orașe în „turneul” șarlatanilor, suflete distruse și un Don Juan al timpurilor noastre.

Pe scurt, subiectul piesei „Gunoierul”, cu care Teatru de Vest a deschis Festivalul „Scena ca o stradă”. Somnul bietului gunoier, care doarme în pubela devenită cămin, e deranjat de locatarul venit să arunce gunoiul. Și descoperirea surpriză: patru prezervative… folosite. Cum e posibil? Că doar locatarul e om muncitor și, obosit de-atâta trudă, nu-i stă mintea la așa ceva. Dar când el e plecat… Nu cumva lunganul de Kirovic? E clar: își va omorî nevasta! Ba nu, va divorța. Așa a făcut gunoierul după zece ani și patru zile de suferință.

Dar o nouă surpriză: apare „soția” gunoierului. Sau, mai bine zis, partenera de escrocherii a acestuia. Căci totul este opera prin care cei doi își racolează victimele spre a le tâlhări. În final, locatarul este jefuit și ajunge el însuși în pubelă. Falsul gunoier își ia partea din pradă neuitând s-o înjumătățească pe cea a partenerei. Iar aceasta pleacă la braț cu… lunganul Kirovic, venit să arunce gunoiul.

Să fie oare ceva adevăr în povestea celor patru prezervative? Gunoiul într-adevăr este oglinda sufletului celui care-l aruncă? Greu de răspuns. Dar povestea în sine nu pare străină de cruda realitate. JCS – Ionel Ivaşcu

Adaugă comentariu