Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În condiţii similare cu cele de anul trecut, campania de vaccinare antigripală va începe şi în acest an mai târziu decât de obicei. Asta pentru că, deşi Direcţia de Sănătate Publică judeţeană a efectuat catagrafierea populaţiei cu risc de complicaţii, ministerul de resort nu a trimis în teritoriu primele tranşe de vaccin. Totuşi, medicii susţin că perioada de vârf în care se va manifesta gripa este ianuarie – februarie.

Pentru a evita o epidemie nedorită de gripă, la finalul fiecărui an, anumite grupe de populaţie denumite „grupe cu risc“, în sensul că ar putea face complicaţii în cazul unei gripe, sunt catagrafiate (identificate şi introduse într-o bază de date) pentru campania de vaccinare. În condiţiile în care, până acum doi-trei ani, campania demara la vreo trei săptămâni după începerea anului şcolar, în aşa fel încât tulpinile de virus caracteristice pentru anul respectiv să fie inoculate şi să devină eficace, acum lucrurile s-au modificat. Catagrafierea la nivelul judeţului a fost deja făcută, însă lipsesc dozele de vaccin necesare pe care le trimite în teritoriu Ministerul Sănătăţii.

„Din punct de vedere epidemiologic, ştiinţific şi corect, există un calendar care – în funcţie de temperaturi şi raţiunile medicale – se face un program de vaccinare. Pe de altă parte, am spus-o şi anul trecut şi acum doi ani, vaccinul devine eficient cam la două-trei săptămâni după ce a fost inoculat, iar vârful epidemiologic este în lunile ianuarie – februarie. Dacă o luăm ca o scuză, din punct de vedere medical este acoperită întârzierea în sensul că nu reprezintă o problemă de sănătate publică. În momentul de faţă pot să spun că nu avem vaccinul pe care îl aşteptăm de la minister, însă suntem pregătiţi cu catagrafierile. Mai mult, adresabilitatea populaţiei este din ce în ce mai mică faţă de vaccinări“, a precizat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică judeţene.

Vă reamintim că, în condiţii similare, campania iniţiată cam târziu anul trecut a fost oprită deoarece depăşise vârful de manifestare al gripei.

Adaugă comentariu