Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Problema migraţiei a fost pusă pentru a patra oară, la Reşiţa, sub cupola palatului administrativ municipal, de Ziua Diasporei. Ieri, de 23 august, autorităţile au încercat să răspundă, sub sloganul „Hai acasă“ la întrebări legate de motivele plecării, de motivele care i-ar aduce înapoi, legate de efectele pe care le are plecarea asupra copiilor rămaşi acasă…

Discuţiile au fost conduse de Dorinel Hotnogu, consilier al primarului, care a subliniat că la nivelul municipalităţii s-a pus problema acordării câte unui teren pentru cei care s-ar întorce, şi a vorbit despre oportunităţile de afaceri. Dramatic a fost cuvântul susţinut de Măriuţa Simionescu, preşedintele filialei judeţene a Organizaţiei Salvaţi Copiii, care a vorbit despre cazuri extreme, când copiii afectaţi au recurs la gestul sinuciderii. Tot ea a prezentat şi puţinele cifre disponibile la acest capitol: dacă în decembrie 2014, la nivel naţional, erau 24.324 de familii cu ambii părinţi sau cu părintele susţinător plecat în străinătate, din octombrie până în decembrie, existau notificările legale pentru doar 5.400 dintre cazuri. În Caraş-Severin, la final de 2014, pentru cele 288 de familii cu copii rămaşi singuri, au fost transmise 122 de notificări care să informeze autorităţile vizavi de acest lucru. În vreme ce organizaţia se implică activ, Măriuţa Simionescu s-a plâns de neimplicarea mediului şcolar şi de faptul că acesta nu este deschis la găsirea de soluţii.

Şi totuşi, dincolo de copiii afectaţi, cu reale probleme, există şi cazurile fericite ale celor care au avut şi curajul reîntoarcerii, unii dintre ei pentru a pune pe roate o viaţă nouă, pe calea antreprenoriatului. Iar unii dintre „repatriaţii“ prezenţi la Reşiţa ne-au vorbit despre împlinirea materială, sufletească şi despre dorinţa de a face ceva şi în România.

De ce ar trebui românii să se întoarcă acasă? Pare o întrebare la care e greu să găseşti un răspuns. Totuşi, cei care au ales această cale, a întoarcerii, îţi oferă un răspuns prompt. Iar noul ni l-a dat, cu toate argumentele, Hildegard Helene Brandl, de la RePatriot: „În primul rând – şi asta reiese din toate sondajele pe care le-am făcut de-a lungul anilor –, din cauza dorului. Adică avem cumva, ca naţie, o legătură strânsă cu ţara noastră de naştere. În al doilea rând, fiindcă există atât de multe oportunităţi în România, care nu există nici măcar în celelalte ţări europene, decât într-o parte. Şi asta pentru ei, care au avut deja curajul să plece într-o altă ţară, să-şi deschidă acolo o afacere, sau chiar doar să meargă acolo să fie angajaţi, înseamnă că au deja curajul. Curajul este ingredientul esenţial pentru antreprenoriat şi sunt atât de multe business-uri mici, medii, mari. Pentru a începe ca antreprenor ai nevoie de curaj, care înseamnă automat şi perseverenţă. Dacă ai asta, dacă ai făcut un asemenea pas – te-ai dus într-o altă ţară, cu o nouă limbă, un univers complet nou pentru tine – asta înseamnă că aceşti oameni ori au avut acest curaj şi perseverenţă sau l-au dobândit antrenându-se. Aşa că dacă ai asta, şi ai atât de multe exemple – fie că ai fost în Germania, în Franţa, în Spania, oriunde – de business-uri mici, medii şi mari care funcţionează acolo şi care nu sunt încă aici, ai fonduri europene, în cazul cărora vine iar următorul exerciţiu financiar 2021-2027, care iar va da bani cu care într-adevăr tu poţi să faci o afacere de orice fel de mărime. E o şansă mare şi eu vă zic asta ca antreprenor, ca repatriată, eu am crescut în Germania 24 de ani. În România, dacă eşti dispus să faci, dacă ai această deprindere, perseverenţă, poţi să faci atât de multe lucruri. Doar trebuie să vrei. Şi noi, pe această parte, trebuie să-l reconectăm la ţară. Cea mai mare problemă a tuturor este asta. Sunt deconectaţi, nu au informaţii, nu ştiu exact ce este, cum este în România. Aşa că, dacă reuşim cumva, şi nu-i un proces de azi pe mâine, constant să le furnizăm informaţii, să-i facem să vină nu doar o zi, două pe an, ci pot să vină de două, trei ori, sau unii nu vin deloc şi poate că încep să vină. Deja este un punct care va permite, ca în câţiva ani, să se întoarcă. Dacă vă uitaţi pe repatriot.ro, avem poveşti de succes. Şi acolo sunt zeci şi sute de oameni care s-au întors şi fiecare spune povestea lui, adică ce-am făcut acolo, ce fac aici, cum a fost. Nimeni nu zice că e uşor, dar nici să se ducă într-o oarecare altă ţară n-a fost uşor. Aşa că, dacă luăm asta în considerare şi faptul că toţi suferă de dorul de acasă, de prieteni, de familie, până şi de mâncare, este ceva la care trebuie să te gândeşti: «Hei! De ce să nu încerc?». Viaţa e scurtă, de ce să nu încerci?“.

Antoniu Mocanu

5 Comments

  1. Ba, esti prost?! Hotnogu?! A mai ramas teren prin centru sa cumpere sotia?! Vai s-amar, primare, l-ai luat consilier, ca vorba aia veche, cine se aseamana, se aduna!

  2. PATRIOTUL NATIONALE Reply

    HAI SA NU FIM RAI. DOMNUL CONSILIER PERSONAL CHIAR POATE VORBI DE POVESTI DE SUCCES, PENTRU CA EL INSUSI ESTE O POVESTE DE SUCCES. A VENIT RUPT IN PARTEA DORSALA DE PE UNDE A VENIT, S-A DAT BINE PE LANGA CINE A TREBUIT, A AJUNS VICEPRIMAR, A RAS CE TERENURI A PUTUT PRIN INTERPUSI, ADICA PRIETENA/SOTIE, DEVENIND UN PROSPER OM DE AFACERI, CARE ACUM ESTE REPATRIAT DE POPA IN VIATA ADMINISTRATIVA A RESITEI, DACA DIN CEA POLITICA A PRIMIT EJECT ACUM CEVA ANI. DACA NICI ASTA NU E POVESTE DE SUCCES, ATUNCI NU MAI STIU CARE ESTE

  3. Opinia Publica Reply

    Colaborarea lor este veche si de succes (vezi terenul de la Kaufland Govindari)

  4. Culmea terenurilor ? Sa-l pui pe Dorinel Hotnogu sa le vorbeasca unora de terenuri :)))))

  5. Cine ar fi crezut că un neica nimeni,cu intelectul făcut cu mâna stângă și finisat cu dreapta,acest fante cu față de cocalar,fost marchiz de Pangram,sfătuitor și papagal al primarelui faraonul Taitelului Timpuriu și recent apus(vândut firma),a devenit brusc mare consilier și,halucinant,acest ipocrit dă chiar și sfaturi să vină lumea înapoi în țară ca să ce? Să lucreze la Autoliv și Next City pe boabe de graunte,?Prost îi cel care vă cred balivernele.Timp de 30 de ani acești looserii politicienii lui cacao nu au făcut decât să își bată joc de noi, fraierii și proștii care am continuat să credem că putem avea o viață mai bună la noi acasă.Acum nu le convine că nu mai are cine să lucreze pe doi para găuriți că să le vină mai mulți bani de la firmele clientelare și spagare Hai marș băi Hotnogule,mai taie din ele dale dreacu, mănâncă tot ce îți dă herrn primar Taitelul și fă sluj in fața șefului ,tot potaie naspeta ai rămas fuckare!

Adaugă comentariu