Caraş-Severin, Romania

„Vremea caniculară din această lună a făcut să fiu nevoit să caut o zonă mai răcoroasă pentru a-mi petrece concediul. Am găsit-o într-un circuit turistic montan ce a cuprins Austria, Germania, Franța și Elveția. Impresiile despre cele văzute sunt deosebite“, ne spune Paul Vasile, un cititor al Jurnal CS pasionat de călătorii.

În Austria am fost la Innsbruck, capitala Tirolului. Frumosul oraș cuibărit între munți are un centru vechi medieval și a organizat două ediții ale Jocurilor Olimpice de Iarnă (1964 și 1976). Tot în Austria am vizitat stațiunile montane Kitzbuhel și Zell um see, pline de turiști arabi. Pentru a putea ajunge în Elveția, am trecut prin Germania, unde am vizitat două frumoase castele din Alpii bavarezi: Linderhof si Neuschwanstein, aparținând tânărului rege Ludovic al II-lea. Cel din urmă, situat pe o stâncă împădurită, are turnuri falnice și multe creneluri. Este un castel ca din poveşti și constituie una dintre emblemele companiei Disney. Cascada Rinului din Elveția are 23 m și este considerată una dintre cele mai spectaculoase frumuseți ale naturii din această ţară. Este un spectacol grandios al apei, care se sparge de stânci.

Mica ţară din centrul Europei, Elveția, ţara lui Wilhelm Tell, nu are granițe naturale, nu are limbă, cultură sau religie proprii. Este ţara nimănui și a tuturor în același timp. Este însă o ţară modernă, puternic industrializată, iar munții înalți sunt emblema sa. Elvețienii fac din turism o preocupare de rang național, iar stațiunile lor sunt celebre în lumea turistică și sunt deschise pe toată perioada anului – Montreux, Interlaken, Davos, St.Moritz, Zermatt și St.Gallen. În Elveția totul este la superlativ. Pe lângă peisajele cu munți stâncoși (47 vârfuri ce depășesc 4.000 m) și lacuri cristaline, aici se află cele mai bogate bănci din lume, cele mai bune ceasuri din lume, delicioasa ciocolată, brânzeturile, dar și cele mai reușite bricege. Mecca alpiniștilor și cel mai cunoscut vârf muntos din Elveția este mărețul Matterhorn (4478m), unul dintre simbolurile elvețiene. Din Zermatt (1.620 m), cu ajutorul trenulețului cu cremalieră, se ajunge la o altitudine de 3.089 m, de unde ni se oferă priveliști superbe ale muntelui Matterhorn și ale giganților alpini din vecinătate. În Elveția, orașele gotice sau baroce, foarte bine conservate, te uimesc prin curățenia exemplară. Am vizitat Berna, Geneva, Zurich și Lausanne. Berna este un oraș francez în limbă și obiceiuri.

Este una dintre cele mai mici capitale europene, liniștită și chiar intimă. Turnul cu ceas din Berna a fost construit între anii 1527-1530, iar orologiul funcționează și astăzi. Geneva este un oraș-stat. Este locul în care se află 200 de organizații internaționale importante. Reprezintă aristocrația banului: este orașul luxului, al bijuteriilor, al ceasurilor, trăsurilor etc. Este o adevărată metropolă a vieții internaționale. Zurich – un oraș german al Elveției, este unul dintre cele mai bogate orașe ale lumii. Este cel mai mare oraș al Elveției (1.750.000 locuitori). Dispune de a treia bursă de valori ca mărime din lume, după cele din Tokio și New York. Gheorghe Cârţan l-a numit „cel mai frumos și chibzuit oraș din lume”.

Lausanne este o metropolă modernă, fiind și capitala mișcării olimpice mondiale. Aici se afla sediul Comitetului Internațional Olimpic. După periplul elvețian a urmat cel francez. Chamonix (la granița dintre Elveția și Franța) este o stațiune turistică desăvârșită indiferent de perioada anului, cu zeci de hoteluri, bazine de înot și restaurante. A fost gazda a primei ediții a Jocurilor Olimpice de Iarnă, în 1924. De aici, cu telecabina, se ajunge la Ai Guille Dumidi (3.842 m), în masivul Mont Blanc, perla Alpilor. Mont Blanc (4.810 m) este cel mai înalt și faimos vârf muntos european. Alpii francezi sunt paradisul schiorilor şi al iubitorilor de plimbări. Am întâlnit vârfuri cu căciuli de zăpadă, printre care și magnificul Mont Blanc. Tot din Chamonix, cu ajutorul trenulețului cu cremalieră, se ajunge la Mer De Glace (Marea de gheaţă). Aici am putut vedea efectele încălzirii globale: înălțimea imensului ghețar a scăzut în 80 ani cu 186 m.

Pe data viitoare, Paul Vasile, călătorul neobosit.

Ai fost martor la un accident, un scandal sau la orice alt fel de eveniment care merită să fie văzut şi de alţii? Ai o poveste interesantă de împărtăşit? Trimite-ne materialele pe adresa de e-mail redactie@caon.ro iar noi le vom publica!

Adaugă comentariu