Caraş-Severin, Romania

BOCŞA – Pentru două zile, bocşenii vor avea parte de un regal folcloric oferit de nume mari ale scenei româneşti.

Tinerele talente ale folclorului românesc se întrec, joi şi vineri, la Bocşa, în cadrul celei de-a XX-a ediţii a cunoscutului festival-concurs de interpretare vocală Aurelia Fătu-Răduţu, manifestare culturală de mare amploare, prin care organizatorii aduc un omagiu celei care a fost prima solistă profesionistă din Banat.

De altfel, în 2013 se împlinesc 60 de ani de la debutul acesteia pe scena teatrului „Constantin Tănase” din Bucureşti. Festivalul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 16 şi 35 de ani, şi îşi propune să pună în valoare muzica populară autentică, dar şi să descopere şi să promoveze tinerele talente. Potrivit regulamentului de participare, cei 20 de concurenţi vor prezenta două piese diferite, ca factură ritmică şi melodică, şi vor purta portul popular specific zonei din care provin.

Juriul, format din specialişti din domeniul culturii şi folclorului românesc, va ţine cont nu doar de calitatea vocii şi a interpretării, ci şi de valoarea artistică a pieselor, de ţinuta scenică a solistului, dar şi de autenticitatea costumului popular purtat de concurenţi. Comparat ca amploare cu festivalul „Maria Tănase” din Craiova, de-a lungul anilor, pe scena de la Bocşa, au urcat nume mari ale folclorului românesc, precum Nicoleta Voica, Tiberiu Ceia, Valeria Arnăutu, Mioara Velicu, Benone Sinulescu, şi mulţi alţii.

Anul acesta, iubitorii muzicii populare îi vor putea asculta pe artiştii Maria Didraga, Ramona Viţa, Kud „Paul Mateevici” din Melniţa (Serbia), Aurelia Roşu-Popa, câştigătorea primei ediţii a acestui festival. Vineri, pe scenă va urca maestrul Gheorghe Zamfir, o prezenţă tot mai rară pe scenele româneşti.

Festivitatea de deschidere va avea loc joi după-amiază, de la ora 18.00, cu un program artistic susţinut de ansamblul „Bocşana”, al Casei Orășenești de Cultură din Bocșa. 15 minute mai târziu va începe concursul naţional de interpretare vocală, urmând ca, de la ora 20.00, să înceapă spectacolul omagial „In memoriam Aurelia Fătu-Răduţu„, unde îşi vor da concursul câştigătorul ediţiei din 2012, Alin Milică – din judeţul Olt, şi ocupantul poziţiei I, Marian Medregoniu, din Mehedinţi. Celor doi li se vor alătura şi dansatorii ansamblului „Semenicul” din Reşiţa. Festivalul, ce va avea loc în cartierul Nufărul din Bocşa Română, va fi prezentat de Mihaela Tatu.

Premiile puse în joc de organizatori nu sunt deloc de neglijat. Astfel, câştigătorul trofeului Aurelia Fătu-Răduţu va pleca acasă cu suma de 1.500 de lei, cel clasat pe prima poziţie va primi 1.000 de lei, în timp ce concurenţii de pe locurile II şi III vor fi premiaţi cu 700, respectiv 500 de lei, potrivit declaraţiilor directorului de festival, Ioan Liuţ. Nu trebuie uitaţi nici organizatorii, Primăria şi Consiliul Local Bocşa, Casa Orăşenească de Cultură Bocşa şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu