Caraş-Severin, Romania

SLATINA TIMIŞ – Aşa cum Jurnal de Caraş-Severin v-a informat în ediţiile trecute, distribuirea sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale de către Guvernul Ponta a lăsat patru oraşe şi şapte comune din judeţ fără nici un leu. Printre acestea se numără şi Primăria Slatina Timiş, care până la o nouă rectificare bugetară va fi nevoită să strângă bine cureaua cheltuielilor.

Acest lucru îl nemulţumeşte pe edilul Gheorghe Roma, care mărturiseşte că pentru acest an îşi propusese să deruleze o serie de proiecte, însă în situaţia actuală este obligat să-şi reanalizeze priorităţile. Printre acestea se numără continuarea lucrărilor de modernizare a căminului cutural din Slatina Timiş, începute în toamna lui 2014, şi demararea a două mari proiecte în satul Ilova, pentru introducerea reţelelor de apă şi canalizare. Pentru prima investiţie costurile se ridică la 981.000 de lei (din care 30% este partea de cofinanţare a primăriei), în timp ce cele din Ilova depăşesc 3.000.000 de lei, din care 4% este contribuţia administraţiei locale.

„Sunt foarte nemulţumit de faptul că nu am primit nici un leu de la Guvern. Trag însă speranţa că pe parcursul acestui an va exista o rectificare bugetară şi vom primi atunci ceva bani, căci altfel ne vom descura foarte greu. Vom face o notă de fundamentare pe care o vom trimite la Guvern, prin care vom explica că noi nu mai avem veniturile pe care le aveam în urmă cu doi an. Vedeţi dumneavoastră, alocarea banilor în teritoriu s-a făcut având ca an de referinţă 2013. Da, pe atunci bugetul nostru era mare, pentru că aveam încheiate contracte de asociere în participaţiune cu două firme, însă cum ambele au intrat în insolvenţă, iar în 2015 nu vom mai primi nici o redevenţă. Alte sume care intrau în contul primăriei veneau de la cele două societăţi care lucrau la DN 6 şi DJ 582 şi care îşi organizaseră şantierul pe teritoriul comunei. Între timp, lucrările s-au încheiat, aşa că nici pe aceşti bani nu ne vom mai putea baza. Suntem într-o situaţie ingrată, pentru că fără nici un leu în buzunar, ne va fi greu să plătim sumele ce ne revin ca parte de cofinanţare pentru proiectele pe care le avem de derulat în acest an“, ne-a explicat primarul Gheorghe Roma.

Pentru 2015, edilul speră că va obţine o finanţare de la ADR Vest, pentru continuarea lucrărilor la şcoala gimnazială din Slatina Timiş. „Proiectul a fost declarat eligibil, dar nu a mai ajuns să intre la finanţare. Valoarea sa se ridică la 1.200.000 de lei, din care 14% este contribuţia primăriei. Sperăm să primim o alocare în acest an, pentru că unitatea este îmbătrânită şi are mare nevoie de reparaţii. Cu forţe proprii am reuşit anul trecut să schimbăm acoperişul, pentru că ploua în clase, şi să înlocuim toate geamurile. Practic un procent de 7% din partea noastră de finanţare i-am alocat deja“, a mai precizat Roma.

Adaugă comentariu