Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Membrii Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa au ciocnit paharele cu ocazia aniversării a peste două decenii de existenţă.

Holul universităţii reşiţene a găzduit joi vernisajul expoziţiei documentare „Minoritatea germană din România – trecut şi prezent în Europa unită“, la care au participat o serie de oficialităţi, printre care Werner Hans Lauk, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, dr. Paul Jürgen Porr, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România şi prof. Ovidiu Victor Ganţ, membru al Parlamentului României, din partea Forumului Democrat al Germanilor din România. Prezenţa oficialităţilor germane în municipiu s-a datorat aniversării a 28 de ani de la constituirea Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa.

„Peste 3.800 de manifestări distincte au fost organizate de-a lungul anilor de asociaţia noastră, iar pentru a marca această zi au venit la Reşiţa oaspeţi importanţi, alături de care vernisăm şi această expoziţie documentară care s-a născut în muzeul Brukenthal din Sibiu, în 9 martie, anul acesta. Este o ocazie bună de a arăta lumii că etnia germană a fost, este şi va fi mereu activă“, a declarat Erwin Josef Ţigla, preşedintele Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa.

Prezent pentru a patra oară la Reşiţa, ambasadorul Germaniei la Bucureşti s-a declarat îndrăgostit de frumuseţile Banatului de munte, mărturisind că a vizitat de fiecare dată, cu foarte mare plăcere, judeţul Caraş-Severin. Legat de expoziţia itinerantă, care de la vernisarea sa a călătorit prin mai multe oraşe din ţară şi din Germania, Werner Hans Lauk a precizat: „Să prezinţi într-o expoziţie istoria germanilor din România, este o sarcină herculeniană (…) Minoritatea germană se bucură de o mare stimă în România şi este prezentă în mod activ în viaţa politică şi socială. Această minoritate nu numai că a reuşit prin secole să îşi păstreze identitatea culturală, ci şi să lase să participe societatea majoritară la bogata moştenire culturală a germanilor, lucru dovedit de oferta mare de cultură şi de învăţământul în limba germană. Este însă nevoie în continuare de mari eforturi pentru ca minoritatea germană din România să-şi poată păstra învăţământul în limba germană, un învăţământ care este creator de identitate“. În încheiere, Werner Hans Lauk l-a felicitat pe Erwin Josef Ţigla pentru implicarea sa constantă în păstrarea tradiţiilor şi identităţii germane. La eveniment au mai participat studenţi, oficialităţi locale şi cadre universitare.