Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Tot mai mulţi cărăşeni au fost prinşi că au făcut modificări asupra branşamentelor de gaz, pentru a plăti mai puţin.

La jumătatea acestei luni, poliţiştii cărăşeni făceau public cazul a două familii bocşene care au fost prinse furând gaz din reţeaua societăţii de distribuţie, vorbindu-se atunci despre contoare având tot felul de găuri menite să le facă să înregistreze un consum mai mic decât cel real. Şi, totuşi, cele două cazuri nu sunt singulare.

Nu trebuie uitat nici factorul social, sărăcia ce a devenit aproape generalizată. Şi nici faptul că, în ultima vreme, ne-am obişnuit cu salarii tot mai mici, cu un număr tot mai mic de angajaţi, dar cu facturi la utilităţi din ce în ce mai mari. Pe de altă parte, nu trebuie neglijate nici acuzaţiile apărute în ultima vreme legate de montarea unor contoare de gaz măsluite din start pentru a înregistra ceva mai puţin.

„Echipele specializate ale E.On Gaz Distribuţie au depistat, în ultima perioadă, cu ocazia unor verificări efectuate în localităţile Bocşa şi Caransebeş, mai multe cazuri de posibil consum fraudulos de gaze naturale. Toate aceste constatări au făcut obiectul unor sesizări adresate organelor abilitate ale statului. Totodată, E.On Gaz Distribuţie a iniţiat demersurile legale pentru recuperarea prejudiciilor aduse companiei noastre. Precizăm că rolul echipelor specializate este de a monitoriza şi depista sustragerile sau eventualele tentative de sustragere a unor volume de gaze naturale din reţeaua de distribuţie a companiei. E.On Gaz Distribuţie atenţionează asupra riscurilor existente în cazul unor intervenţii neautorizate la aparatele de măsurare şi la instalaţiile de gaze naturale. Astfel, pe de o parte, asemenea intervenţii asupra echipamentelor de măsurare a consumului de gaze naturale în scopul înregistrării unui consum mai mic reprezintă furt calificat, infracţiune prevăzută şi sancţionată ca atare de Codul Penal, iar pe de altă parte, recurgerea la improvizaţii prezintă un risc major de producere de accidente grave, care pot duce până la pierderea de vieţi omeneşti“, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Antoniu Mocanu