Caraş-Severin, Romania

Cel puţin asta susţine premierul Emil Boc: „Eu cred, dintr-o primă aproximaţie, în calitate de ministru interimar al Muncii, că familiile care au un venit pe membru între 800 şi 850 lei nu vor suferi la factura la energia termică la iarnă“. Totuşi, municipalitatea reşiţeană nu are în vedere posibilitatea să renunţe la acordarea subvenţiei de la bugetul local pentru energia termică, chiar dacă asta ar însemna un efort deosebit.

„Nu se va elimina această subvenţie, au fost discuţii despre o eventuală diminuare însă nu s-a luat nici o decizie în acest sens. Mai mult, acestea au fost dublate în decembrie 2008“, a spus pentru Jurnal CS Mihai Stepanescu, edilul şef al Reşiţei. Dacă autorităţile locale ar lua o astfel de decizie, efectele negative s-ar simţi doar în portofelele a mii de abonaţi ai CET 2010 Reşiţa (persoane fizice) şi, de ce nu, ar putea însemna moarte sigură pentru furnizorul de agent termic. În prezent, de la nivel central, Guvernul acoperă până la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producătorilor de energie termică, iar preţul de facturare la populaţie diferă mult de la o localitate la alta, în funcţie de preţul de referinţă stabilit de către consiliul local şi subvenţia acordată de fiecare primărie. Primăria Reşiţa subvenţionează aproximativ 35% din preţul gigacaloriei, care, în municipiul de pe Bârzava, este de 430,98 de lei.

„Pe lângă cei 148,91 lei pe care îi plăteşte acum, primăria ar mai trebui să pună încă 110,13 lei pentru a acoperi costurile în plus rezultate din eliminarea subvenţiei de către Guvern. Populaţia plăteşte la momentul actual suma de 171,94 de lei pentru gigacalorie“, a declarat Aurel Marinescu, administratorul CET 2010 Reşiţa.

Anual, subvenţiile plătite de primărie ajung chiar şi la un milion de euro. În prezent, la Reşiţa sunt aproximativ 5.000 de abonaţi la sistemul centralizat de termoficare. 51.730 de familii din Caraş-Severin s-au declarat anul trecut incapabile de a-şi achita facturile la încălzire. Pentru cele 14.380 de familii care au folosit energie termică sau gaze naturale pentru încălzirea apartamentelor, statul a achitat 6,9 milioane de lei, iar pentru cei ce folosesc lemne şi cărbune, peste şapte milioane şi jumătate de lei.

Anca Preda

Adaugă comentariu