Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Primăriile care nu au contracte de pază pierd de două ori în cazul sustragerii materialului lemnos.Suprafaţa totală împădurită a judeţului este de 408.939 de hectare, din care fond forestier de stat 365.439 de hectare, ceea ce pune Caraş-Severinul pe primul loc în acest segment la nivel naţional. În primul semestru al acestui an, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Caraş-Severin a aplicat 13 amenzi tot atâtor primării pentru neîncheierea contractului de pază la pădurile din administrare cu structuri silvice.

Valoarea acestor sancţiuni contravenţionale se ridică la 27.500 de lei. „Primăriile au început să înţeleagă necesitatea contractelor, deoarece pot pierde de două ori în lipsa acestora: o dată pentru că li se fură material lemnos (ceea ce le face direct răspunzătoare) şi prin plata amenzilor aplicate. În cazul în care paguba depăşeşte de cinci ori valoarea unui metru cub, trimitem dosarul la Parchet, devenind caz penal“, a precizat Romel Buzescu, şeful ITRSV Caraş-Severin.

Instituţia a întreprins aproape 700 de controale de fond, dintre care 600 au fost efectuate de Direcţia Silvică. Au fost sesizate 25 de infracţiuni la tăieri de arbori, soldate cu 46 de contravenţii, amenzi a căror valoare totală se ridică la 52.300 de lei. Volumul de masă tăiat ilegal este de 1.870 de metri cubi, paguba creată şi recuperată fiind de 368.000 de lei.

„O amendă a fost aplicată pentru un incendiu în pădure. Este o problemă foarte serioasă şi ar trebui găsită o soluţie. Ca pe vremea tătarilor, în fiecare primăvară arde judeţul şi nu sunt toate aceste pagube cuantificate. Ecosistemul are de suferit. Subvenţiile de la APIA fac oamenii să dea foc pentru a-şi curăţa păşunile. Acestea ar putea fi retrase dacă se mai repetă situaţia“, a mai amintit Buzescu.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu