Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Potrivit municipalităţii, obiectivul va trece printr-o evaluare şi ar putea fi cumpărat, iar mai apoi prins într-un concurs de proiecte de arhitectură, pe finanţări europene.

Funicularul, mult dezbătuta emblemă a trecutului industrial al Cetăţii de Foc, ajunge din nou în actualitate, municipalitatea fiind pregătită să ia în mâini frâiele obiectivului.

„Vorbim de 150.000 de dolari, preţul la care a fost achiziţionat. Dincolo de această cifră, am comandat o evaluare a lui. În cazul în care evaluarea este egală sau mai mare decât ceea ce dorim noi să plătim pentru el – adică suma la care a fost achiziţionat –, îl luăm, îl introducem într-un concurs cu Ordinul Arhitecţilor din România pentru optimizarea lui şi exploatarea din punct de vedere turistic. Aici nu contează cât costă neapărat şi cât punem. Banii nu trebuie să-i aducem noi sau să-i luăm din credite bancare, pentru că în cazul funicularului există fonduri europene care pot fi cu siguranţă accesate. Între unu, două, trei milioane de euro, chiar şi pe deja faimoasa Europa 20-20, EIA – European Inovative Action 2020 se numeşte. Şi în speranţa că am putea atrage resurse de acolo, am putea face concurs cu OAR-ul“, a precizat primarul Ioan Popa.

3 Comments

 1. Uite funicularul, nu e funicularul ! In urma cu multi ani Primaria Resita a vandut acest – asa zis „Simbol Industrial al Resitei” – catre un om de afaceri local, primarul de atunci cu administratia locala fiind bucurosi ca scapa de o problema, mai ales intretinerea lui.
  Omul de afaceri care l-a cumparat a constientizat ca pretul de dezasamblare si taiere a acestui colos este probabil cel putin la fel cu cel obtinut din vanzarea fierului vechi catre un punct de colectare.
  Intre timp problema s-a agravat datorita deteriorarii si degradarii strucurale – aparitia de rugina in punctele de incheiere structurala si nu numai. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca in urma cu cativa ani o fetita de 7 anisori era sa moara ca urmare a desprinderii unei bucati din ” Simbolul Industrial al Resitei”.
  Nu degeaba omul de afaceri care l-a cumparat incearca sa scape de el cat mai repede.
  Uite funicularul, nu e funicularul ! Administratia locala duce lipsa de viziune. Nimic nou.

 2. Din prețul la care s-a achiziționat ar trebui scăzută degradarea prin care a trecut de atunci, ca toate obiectivele neutilizate ”achiziționate” de același specimen biped.

 3. Dupa aproximativ 2 ani de la preluarea mandatului, primarul actual al Resitei inca nu are o viziune concreta asupra acestui obiectiv – „simbol” – ramas din vremuri de demult care in momentul de fata reprezinta un real pericol public pentru trecatorii din zona.
  Declaratiile acestuia sunt ambigui, – cum ca l-ar prelua daca pretul este „corect”, – cum ca l-ar introduce intr-un proiect de reabilitare din fonduri externe si spera la acest lucru….
  Este clar, nu are o viziune clara asupra a ceea ce ar trebui sa faca.
  Intre timp acest funicular – real pericol public – se degradeaza vazand cu ochii si sa nu cumva sa vina un vant puternic care sa desprinda vre-o bucata din el si sa cada pe cineva. Si noi, trecatorii de sub funicular speram ca va mai rezista intemperiilor mult si bine, nu de alta dar nu se va lua nici o masura de catre nimeni.

Adaugă comentariu