Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Instalaţia, ce aparţinea combinatului TMK, a fost vândută unui om de afaceri din municipiul Reşiţa.

Pentru mulţi, simbol al municipiului de pe Bârzava. Pentru alţii, tristă amintire a unei epoci trecute, care se descompune pe zi ce trece. Pentru reşiţenii care trec prin centrul municipiului, subiect de dilemă: oare le va pica într-o bună zi în cap colosul de fier de deasupra lor? Iată că povestea funicularului din Reşiţa se apropie zilele acestea de un deznodământ.

Începând cu anul 2007, combinatul TMK Reşiţa, proprietarul instalaţiei, a înaintat trei oferte de vânzare Primăriei Reşiţa. Municipalitatea reşiţeană s-a arătat încă de atunci interesată de achiziţionarea funicularului cu scopul transformării sale într-o telegondolă, primarul de atunci al municipiului, Liviu Spătaru, declarând că „acest funicular va deschide noi orizonturi de investiţii“.

Însă, totul a rămas la nivel de iniţiativă, dându-se vina pe eterna lipsă a fondurilor. Totuşi, intenţia a rămas. Acum un an, actualul primar, Mihai Stepanescu, declara că „dacă se găseşte o firmă care să investească în funicular, care să încheie un contract de asociere cu administraţia reşiţeană, atunci Primăria Reşiţa îl va cumpăra“. Mai mult, Stepanescu sublinia că „în nici un caz nu voi aproba demolarea lui“.

Iată că, în cele din urmă, se pare că a apărut şi mult-aşteptatul investitor. Astfel, am aflat că un om de afaceri din municipiu a cumpărat funicularul. Pentru a afla mai multe, am luat legătura cu primarul Mihai Stepanescu.

„Am auzit zvonuri în ultimele zile, motiv pentru care m-am interesat la TMK Reşiţa şi mi s-a confirmat faptul că funicularul a fost vândut unui om de afaceri reşiţean. Ştiţi bine că eu am supus atenţiei consiliului local să îl achiziţionăm la un preţ de 150.000 de euro pe funicular şi 2.000 mp teren, eşalonat pe şapte ani, însă problema a fost tergiversată. Când vin documentele cu noul proprietar la Serviciul de Taxe si Impozite sau când se va solicita vreo autorizaţie de demolare, o să vă spun numele noului proprietar. Oricum, nu intenţionez să aprob vreo autorizaţie din motive de interes public. Acest obiectiv este foarte important pentru Reşiţa“, ne-a declarat joi, în exclusivitate, primarul Mihai Stepanescu.

Ce soartă îi rezervă funicularului noul său proprietar? Rămâne de văzut. Totuşi, nici acum edilul reşiţean nu renunţă: „Eu încă mai sper că vom obţine bani europeni sau o asociere pentru a-l valorifica turistic“.

Nina Curiţa

Adaugă comentariu