Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Din 10 iunie şi până în 15 iulie, producătorii de lapte şi de carne de vită din zonele defavorizate pot depune cererile pentru subvenţie.

De acest sprijin financiar acordat din fonduri europene beneficiază crescătorii de vaci de lapte şi/sau de bivoliţe de lapte şi/sau de taurine din rase de carne şi/sau metişii cu rase de carne, informează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Solicitanţii trebuie să depună o cerere pe beneficiar pentru toate exploataţiile deţinute (cu cod de exploataţie înregistrat în RNE al ANSVSA), la centrul judeţean APIA pe a cărui raza teritorială se află exploataţia cu cel mai mare număr de animale.

Potrivit APIA, pentru cei care deţin vaci de lapte, condiţiile de acordare a subvenţiei vizează ca beneficiarii să fie înregistraţi în sistemul de administrare a cotelor de lapte, iar ajutorul financiar să se poate solicita pentru un număr cuprins între două şi 15 capete vaci de lapte, inclusiv, pe beneficiar. De asemenea, vacile de lapte pentru care se solicită banii trebuie menţinute în exploataţie pe o perioadă de şase luni, de la data limită de depunere a cererilor, 16 iulie 2013, şi până în 15 ianuarie 2014. Pentru bivoliţele de lapte, fermierii pot solicita subvenţie pentru un efectiv de maximum 50 capete pe beneficiar. La fel ca şi în cazul vacilor de lapte, şi bivoliţele trebuie menţinute în exploataţie, la adresa menţionată în cerere, pe o perioadă de şase luni, începând cu 16 iulie 2013. Crescătorii de taurine din rase de carne pot solicita sprijin financiar pentru un efectiv de animale de maximum 90 capete pe beneficiar. Acest ajutor se acordă o singură dată pentru categoria de vârstă a animalului, pentru tineretul masculin şi/sau feminin ce are vârsta de maximum 25 de luni la data ieşirii din exploataţie, cuprinsă în perioada 1 august a anului calendaristic precedent – 15 iulie a anului în care se solicită ajutorul specific, respectiv maxim 25 de luni la data de 15 iulie a anului în care se solicită ajutorul specific, pentru tineretul existent în exploataţie. De asemenea, sprijinul se acordă anual pentru vaci din rase de carne şi pentru vaci metise cu rase de carne şi o singură dată în viaţă, pentru taurii din rase de carne din specia taurine.

Nerespectarea condiţiilor de eligibilitate menţionate precum şi nerespectarea cerinţelor legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, identificarea şi înregistrarea animalelor în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru agricultori în România poate atrage, după caz, reducerea/excluderea de la plată, respectiv penalităţi/sancţiuni multianuale, în conformitate cu OMADR nr. 174/2013.

Roxana Bălan Nafiru