Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – De la 1 ianuarie 2014, fermierii nu mai pot vinde laptele crud pentru procesare decât dacă respectă standardele europene.

Vestea îi afectează în special pe ţăranii care nu au mai mult de cinci vaci în gospodărie şi care nu au investit în modernizarea propriilor exploataţii. Pentru a-şi putea comercializa în continuare laptele, fermierii trebuie să se conformeze şi să se pună la punct cu normele europene. Cei care nu vor face acest lucru riscă să-şi închidă afacerile.

Pentru toţi aceştia, Ministerul Agriculturii vine cu soluţii, după ce Guvernul a stabilit ca toţi crescătorii de vaci de lapte, care deţin până la cinci capete, şi care se organizează într-o singură formă asociativă constituită la nivelul unei comune, să primească un ajutor de minimis pentru achiziţionarea de tancuri pentru răcirea laptelui.

Suma sprijinului financiar acordată formei asociative este de 5.000 euro, şi în ea sunt cuprinse costurile aferente achiziţionării şi instalării tancurilor de răcire a laptelui cu o capacitate de maxim 1.000 litri/unitate administrativă teritorială organizată la nivel de comună, precum şi asigurarea service-ului pentru o perioadă de 12 luni de la instalare. Banii se acordă beneficiarilor într-o singură tranşă, iar aceştia sunt obligaţi să menţină numărul de vaci de lapte deţinut la data acordării sprijinului financiar şi să asigure încheierea de contracte de livrare a laptelui pentru procesare, pe o perioadă de doi ani, începând cu anul în care ajutorul a fost acordat.

1 Comment

  1. Este absurd. Aceste dispozitii ar trebui anuntate cu 5 ani inainte de efect. Pusi in fata faptului implinit, fermierii sunt obligati sa se asocieze, ceea ce nu mai reprezinta un act consimtit, o alternativa ci un ultimatuum. Romania nu poate cu 33 de europarlamentari sa apere dreptul la alegere, dreptul la competitie. Dar daca nu avem papa-lapte putem sa construim altceva !

Adaugă comentariu